Curtea Constituțională a respins solicitarea Partidului Politic „Noua Opțiune Istorică” privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. O decizie în acest sens a fost luată marți de magistrații Curții. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
Potrivit deciziei CC, pe 16 iulie 2021, Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală prin care a solicitat: constatarea fraudării rezultatelor alegerilor din 11 iulie 2021; renumărarea buletinelor de vot din ziua alegerilor și anularea rezultatelor alegerilor.
Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” și-a motivat solicitarea de renumărare a voturilor prin faptul că, în noaptea de numărare a voturilor, din rezultatele preliminare electronice publicate de Comisia Electorală Centrală, rezulta că Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” ar fi obținut 200 de voturi. Totuși, în ziua următoare, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” a obținut 197 de voturi.
În context, analizând afirmațiile concurentului electoral și documentele electorale prezentate de către Comisia Electorală Centrală, Curtea respinge solicitarea privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” nu a prezentat probe care să demonstreze că au fost afectate rezultatele votării și distribuirea mandatelor.
De asemenea, magistrații menționează că, Curtea se va pronunța cu privire la prima și la a treia solicitare a Partidului Politic „Noua Opțiune Istorică”, prin hotărârea de confirmare sau de infirmare a legalității alegerilor.
Potrivit prevederilor constituționale şi legale, Curtea Constituțională este competentă să confirme sau să infirme rezultatele votării, precum și să dispună renumărarea voturilor, dacă constată că există motive întemeiate care influențează rezultatele votării şi distribuirea mandatelor, Comisia Electorală Centrală a anexat această contestație la sesizarea referitoare la confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate.
Precizăm că, Curtea Constituțională a menționat că vineri, 23 iulie, se va întruni în ședință pentru validarea mandatelor de deputați și examinarea raportului privind alegerile din 11 iulie, trimis de Comisia Electorală Centrală.
La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Cetățenii au ales între 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Prezența la vot a fost de 48,41%, pragul de validare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale fiind depășit, iar alegerile pot fi considerate valabile.