Șefa statului, Maia Sandu, spune că după instituirea noului Guvern ar putea fi organizată o întâlnire cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Printre subiectele discutate s-ar putea regăsi retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru kommersant.ru.

„Ne interesează o conversație de fond pragmatică. Avem o agendă specifică asupra problemelor pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou Guvern, acesta va începe să lucreze cu Executivul Federației Ruse, inclusiv organizarea unei întâlniri (n.r. cu președintele Federației Ruse) și o vizită”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că în cadrul unei eventuale întrevederi se va discuta despre relațiile economice între cele două state, securitatea socială a cetățenilor moldoveni care lucrează în F. Rusă, scoaterea munițiilor de pe teritoriul țării și retragerea trupelor rusești și stânga Nistrului.

„Avem probleme economice și comerciale. Există problema deschiderii exportului de produse moldovenești către Rusia în baza acordului pe care îl avem în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Există întrebări din partea cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Probleme de securitate socială și securitate.

Și, desigur, este problema regiunii transnistrene. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi soluțiile ar trebui discutate cu cei care participă la formatul 5 + 2 (participă negociatorii din R. Moldova, regiunea transnistreană, OSCE, Rusia, Ucraina, UE și Statele Unite).

Anterior, liderul de la Kremlin a spus că Rusia este pregătită să-și retragă trupele din stânga Nistrului, însă doar atunci când vor exista condiții favorabile pentru acest lucru. Vladimir Putin a menționat că este nevoie de dialog între regiunea transnistreană și Republica Moldova.

După ce a câștigat mandatul de șefă de stat, Maia Sandu a declarat că retragerea trupelor rusești din Transnistria este unul din obiectivele sale primordiale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!