/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Procurorul general insistă pe nevinovăția lui Platon și răspunde celor care i-au cerut demisia: „Ce am încălcat?”

missing
21 iulie 2021, ora 12:46

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo răspunde celor care, după plecarea din țară a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, i-au cerut demisia. Șeful PG a declarat marți seară la „Puterea a Patra” de la N4 că nu va pleca din funcție, întrucât nu a fost numit pe criterii politice. 

„Din ce cauză ar trebui să plec? Ce am încălcat? Procurorii precedenți au fost învinuiți că au făcut dosare la comandă. Eu nu numai că nu am făcut dosare la comandă, pe durata mandatului meu nu au fost dosare nici în privința oamenilor de afaceri, nici a jurnaliștilor, nici a reprezentanților societății civile, nici a reprezentanților puterii locale. Lumea a uitat cum doi ani în urmă stăteau cu frică. Noi nu avem așa ceva. Noi am schimbat în bine funcționalitatea Procuraturii. Nivelul de corupție a scăzut, avem astăzi o altfel de Procuratură”, a menționat Stoianoglo.

Mai mult, procurorul general s-a arătat nedumerit de valul de critici venit în adresa instituției pe care o conduce după ce Veaceslav Platon a fost scos de sub învinuire în dosarul furtului miliardului, iar săptămâna trecut a părăsit R. Moldova, și insistă pe nevinovăția acestuia.

„Noi nu am făcut asta în interesele domnului Platon, ci în interesul legii. Noi nu putem construi un stat de drept pe seama oamenilor nevinovați. Am ajuns la concluzia că infracțiunea de care este învinuit domnul Platon a săvârșit-o o altă persoană, și anume domnul Plahotniuc. El a furat banii incriminați lui Veaceslav Platon, prin intermediul companiei lui Șor”

Totuși, Alexandru Stoianoglo a precizat că dacă nu va reveni în scurt timp, Veaceslav Platon va fi anunțat în căutare internațională.

„Din informaţiile de care dispun, Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie. Dacă a fugit, a făcut-o în detrimentul său. El nu are restricţii, de asta nu înţeleg de ce un cetăţean al Republicii Moldova nu poate să plece şi să intre liber în ţară. Dacă nu se va întoarce în ţară, în privinţa lui vor fi schimbate măsurile preventive şi va fi dat în căutare internaţională”, a spus șeful PG.

Platon a plecat din țară acum două zile. Potrivit avocatului Ion Crețu, controversatul om de afaceri ar fi zburat spre Londra, iar ulterior la Praga. Presa a scris că acolo, Platon ar urma să ceară azil politic. Informația nu a fost deocamdată confirmată.

Acum un an, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce a petrecut patru ani în Penitenciarul numărul 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de pușcărie. El a fost adus în țară, în 2016, cu o cursă charter, fiind încătușat la Kiev. Cursa a costat peste 63 de mii de lei, conform Inspectoratului General al Poliției.

Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de reviziuire a sentinței aplidate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia.Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de reviziuire a sentinței aplidate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram