/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Atacul cibernetic asupra site-ului Curții de Conturi. Marian Lupu comentează zvonurile despre ștergerea urmelor și contractul cu firma de IT a unui socialist

22 iulie 2021, ora 16:40

După ce site-ul Curții de Conturi a fost ținta unui atac cibernetic, mai multe voci în spațiul public, discutau despre o posibilă tentativă de ștergere a unor „urme”, versiuni, care potrivit președintelui instituției, Marian Lupu, nu au niciun suport și nici măcar nu corespund bunului-simț. Cât privește contractele cu DAC System, firmă a cărei proprietar este un consilier municipal socialist, Lupu spune că pe această cale „se încearcă delicat să se facă aluzii sau să propulseze mesaje legate de coloratura politică a acestui atac”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Marian Lupu a precizat că în urma atacului cibernetic a avut de suferit doar pagina web a instituției. „ Ce să ștergi pe site? Curtea de Conturi are trei tipuri de documente – documentele de lucru ale misiunilor de audit, hotărârile și rapoartele. Începem cu documentele de lucru. Noi nu avem documente de lucru proprii, noi nu facem interogatorii, nu avem documente care sunt doar la Curte, tot de ce dispunem noi ca și documente sunt cele solicitate și primite de la ministere. Adică, tot ce avem noi ca și documente de lucru sunt găsite ușor în toate ministerele de la care noi le luăm. Sensul să distrugi aici documentele – zero. Mergem mai departe: hotărârile și rapoartele. Cadrul legal spune că toți anii aceștia, imediat după aprobarea rapoartelor, noi în mod automat le transmitem, cel puțin, parlamentului, guvernului, președinției, entităților auditate, iar hotărârile noastre mai sunt și publicate în Monitorul Oficial. De aici închid ideea, argumentând pe această cale că aceste teorii nu au niciun suport și nici măcar nu corespund bunului-simț”, a declarat Lupu.

Președintele Curții de Conturi a menționat că pe rol la instituțiile de securitate ale statului și cele de drept sunt, cel puțin, 4-5 versiuni pe marginea acestui caz.

Marian Lupu a venit și cu clarificări cu privire la sistemul de securitate informațională procurat cu două luni înainte de atacul cibernetic de la firma Daac System Integrator SRL, care aparţine în proporţie de 50 la sută omului de afaceri Vasili Chirtoca, consilier PSRM în Consiliul Municipal Chişinău. Contractul cu această companie a fost semnat în data de 21 mai 2021.

„Pe această cale din nou se încearcă delicat să se facă aluzii sau să propulseze mesaje legate de coloratura politică a acestui atac, dar aceste mesaje pot fi citite și că se produce o complicitate dintre Curtea de Conturi că, vezi tu, nene, se cumpără doar de la acest furnizor de servicii IT. Da, noi avem cu DAC System mai multe contracte și, mai mult ca atât, Curtea de Conturi avea contracte și până în 2018, avem contracte și cu mulți alți furnizori de servicii IT. Mai mult ca atât, este ușor să vezi din sursele publice de informație că, cel puțin, 17 instituții de stat beneficiază, au beneficiat și vor beneficia de serviciile acestei companii. Și SIS-ul, și Banca Națională, și Casa Națională, și Ministerul de Finanțe, și președinția, și parlamentul, și Academia de Studii Economice. Ba mai mult ca atât, vreau ca lumea să știe că cei mai mari investitori europeni, cele mai mari companii din Republica Moldova din sectorul privat la fel au semnate contracte exact cu acest furnizor”, afirmă Lupu.

Amintim că pagina oficială a Curții de Conturi a fost supusă săptămâna trecută unui atac cibernetic de proporții, în urma căruia au fost distruse toate bazele de date publice. Problema nu a fost remediată nici până la această oră. În urma atacului cibernetic, Curtea de Conturi a sesizat inclusiv Serviciul de Informații și Securitate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram