/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Exporturile de produse alimentare, afectate din cauza condițiile meteo nefavorabile de anul trecut. Cât de mult au scăzut vânzările în primul semestru

22 iulie 2021, ora 13:02

Valoarea exporturilor a crescut în primele luni șase ale acestui an cu aproape 13 % față de aceeași perioadă din 2020. Potrivit datelor Ministerului Economiei, cel mai mult au sporit vânzările de mașini și echipamente pentru transport, cu circa 50 %. 

Exporturile de țesături și fire au crescut cu 49 %, iar cele de articule manufacturate, inclusiv mobilă, îmbrăcăminte și accesorii, au înregistrat o creștere de 33 %.

Vânzările de băuturi și tutun au crescut cu 16 %, iar cele de produse chimice cu aproximativ 10 %.

De cealaltă parte, condițiile climaterice nefavorabile din anul 2020, care au compromis recolta agricolă, au afectat semnificativ exporturile de acest tip de produse. Astfel, vânzările de produse alimentare și de animale vii a înregistrat o scădere de 33 %. Exporturile de cereale și preparate pe bază de cereale s-au diminaut de circa 1,5 ori, iar cele de legume și fructe – cu circa 23 %.

Totodată, în primul semestru s-au exportat cu circa 36 % mai puține uleiuri și grăsimi, decât în perioada ianuarie – iunie 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram