Valoarea exporturilor a crescut în primele luni șase ale acestui an cu aproape 13 % față de aceeași perioadă din 2020. Potrivit datelor Ministerului Economiei, cel mai mult au sporit vânzările de mașini și echipamente pentru transport, cu circa 50 %. 

Exporturile de țesături și fire au crescut cu 49 %, iar cele de articule manufacturate, inclusiv mobilă, îmbrăcăminte și accesorii, au înregistrat o creștere de 33 %.

Vânzările de băuturi și tutun au crescut cu 16 %, iar cele de produse chimice cu aproximativ 10 %.

De cealaltă parte, condițiile climaterice nefavorabile din anul 2020, care au compromis recolta agricolă, au afectat semnificativ exporturile de acest tip de produse. Astfel, vânzările de produse alimentare și de animale vii a înregistrat o scădere de 33 %. Exporturile de cereale și preparate pe bază de cereale s-au diminaut de circa 1,5 ori, iar cele de legume și fructe – cu circa 23 %.

Totodată, în primul semestru s-au exportat cu circa 36 % mai puține uleiuri și grăsimi, decât în perioada ianuarie – iunie 2020.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!