Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost audiat acum trei săptămâni în Comisia parlamentară specială „Laundromat”. În timpul audierilor, care au durat peste o oră, Platon le-a spus membrilor comisiei că nu a comis nicio ilegalitate, iar articolul în baza căruia este anchetat de procuratura rusă în dosarul spălării de bani nu ar exista, de fapt, în legislația moldovenească.

Veceslav Platon susține că nu ar exista nicio dovadă a implicării sale în schema „Laundromat”. Mai mult, el a criticat la greu activitatea comisiei parlamentare speciale create în noiembrie 2020, pentru a investiga dosarul spălătoriei rusești.

„Comisia aceasta este o absurditate. Nu e posibil să demonstrezi că ceva e furat dacă nu știi ce anume”, a spus Platon, în opinia căruia Comisia „Laundromat” ar face o muncă „în vânt”, urmărind să obțină doar PR.

În timpul audierilor, controversatul om de afaceri le-a mai spus membrilor comisiei că la baza învinurilor aduse lui, stă un conflict cu Vlad Plahotniuc, care a izbucnit în mai 2014, când Moldindconbak, la care Veaceslav Platon era acționar, ar fi refuzat să acorde anumite servicii unor firme ale fostului lider democrat, plecat din țară din iunie 2019.

„În decembrie, ianuarie, februarie, martie, aprilie 2015, operațiunile s-au făcut printr-o altă bancă, aaflată atunci sub controlul Băncii Naționale a Moldovei”, a declarat Platon.

Veaceslav Platon a mai spus că ar fi sesizat instituțiile de drept din Letonia și ar fi cerut și implicarea ambasadorului UE, Peter Michalko. De asemenea, acesta a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar fi dezinteresate să facă lumină în dosarul „Laundromat”.

De la audierile din Comisia „Laundromat” au lipsit doi membri. Este vorba despre Inga Grigoriu de la Partidul Platforma DA și Dumitru Alaiba de la PAS. Anterior, cei doi au spus că nu vor participa la audieri, deoarece consideră că Veaceslav Platon trebuie să dea socoteală doar în fața procurorilor, iar audirea lui în comisie ar însemna p imixtiune în justiție.

Decizia de a asculta depozițiile lui Platon în Comisie ar fi fost luată la insistențele repetate ale acestuia. Pentru audierea sa au votat patru membri ai Comisiei „Laundromat”, care au și participat, de altfel, la acestea. Este vorba despre deputații de la PSRM  Bogdan Țîrdea și Alexandr Suhodolskii, Denis Ulanov de la Partidul „Șor” și Vladimir Cebotari de la „Pro Moldova”.

Veaceslav Platon a fost achitat într-un alt dosar de rezonanță în care a figurat – cel al fraudei bancare. Asta după ce, Procuratura pentru Combaterea Criminalități Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a renunțat la toate capetele de acuzare. Platon a făcut doar patru ani de pușcărie, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a condamnat la 18 ani de detenție. El s-a ales cu o pedeapsă cumulată de 25 de ani închisoare, pentru escrocherie și corupere.

Afaceristul a fost eliberat anul trecut, în data de 15 iunie, după ce anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul intentat pe numele lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de reviziuire a sentinței aplidate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!