Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și mandatele deputaților, după ce a recepționat adresarea Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ședința a început la ora 10:00.

Pe 19 iulie, CEC a validat rezultatul alegerilor din 11 iulie, în aceeași zi, raportul a fost transmis la CCM. Potrivit voturilor obținute de concurenții electorali la scrutin și reieșind din prevederile legislației electorale, au trecut pragul minim de reprezentare trei concurenți electorali – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Politic „Șor”.

CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce le revin, după cum urmează:

  • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate;
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate;
  • Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.

Pe 20 iulie curent, Curtea Constituțională a respins solicitarea Partidului „Noua Opțiune Istorică” privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Partidul „Noua Opțiune Istorică” și-a motivat solicitarea de renumărare a voturilor prin faptul că, în noaptea de numărare a voturilor, din rezultatele preliminare electronice publicate de CEC, rezulta că Partidul „Noua Opțiune Istorică” ar fi obținut 200 de voturi. A doua zi, CEC a anunțat că Partidul „Noua Opțiune Istorică” a obținut 197 de voturi.

În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate aprobat, Comisia a constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 alegători.

Rata participării alegătorilor la votare a fost de 52,30% la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În acest fel, CEC a considerat valabile alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!