Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un nou val de Covid, după ce ieri au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta. Potrivit epidemiologului Ştefan Gheorghiţă, numărul cazurilor ar putea crește spre finele lunii august, începutul lunii septembrie. Acest lucru ar putea fi cauzat, în mare parte, de călătoriile moldovenilor peste hotare, iar unica cale de a ne proteja, afirmă specialistul, ar fi vaccinarea.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, ȘEF SECȚIE SUPRAVEGHERE, ANSP: În Europa, în majoritatea țărilor este înregistrată această variantă. Joi au declarat și vecinii din Ucraina că la ei este înregistrată această variantă. În România circulă, în Rusia circulă. Acum o parte din cetățenii noștri pleacă la odihnă, pleacă în țările unde circulă această variantă. O parte din cetățeni vin în vacanță în țară. Această tulpină este cu mult mai virulentă și de aceea ne așteptăm la o creștere, la un val nou începând cu luna septembrie”.

Șeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi inspecţiilor respiratorii virale acute din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, susține că varianta DELTA este mai agresivă, astfel încât vaccinarea în masă ar fi singura soluție pentru a evita o nouă explozie de cazuri.

tv8: Admiteți că autoritățile ar putea impune noi restricții, noi măsuri?

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, ȘEF SECȚIE SUPRAVEGHERE, ANSP: Restricțiile impuse actualmente sunt adecvate situației epidemiologice, adecvate acestei variante a virusului. Ceea ce poate face acum autoritățile este disponibilitatea de a imuniza populația. Acestea sunt măsurile care ar contribui și vor contribui la întâlnirea unui val nou înarmat, cu mai puține cazuri, mai puține pierderi.

Specialistul mai spune că până în prezent, 15 la sută din cetățenii de rând s-au vaccinat cu serul anti-Covid. În rândul lucrătorilor medicali, rata de imunizare ajunge la 85 la sută, iar în rândul celor care activează în secțiile de terapie intensivă – la peste 90%. Între timp, astăzi pe Aeroportul Internațional Chișinău am suprins zeci de moldoveni. Pe unii îi aștepta odihna la mare, iar alții au venit să-și întâmpine apropiații. În timp ce unii au precizat că sunt vaccinați și se simt protejați, alții au afirmat că nu le este frică nici de noua tulpină.

– La odihnă? – Da, pe o săptămână… Vara trecută a trecut fără.
– Noi mergem în Turcia. – Nu vă temeți, a apărut DELTA, mai este și COVID. – Nu știu, nu ne este frică de nimic. Ne-am obișnuit deja, de ce trebuie să ne temem?
– La Paris..
– Eu plec în Italia..
– La copii, în Germania. Avem grijă să respectăm toate măsurile.

Chiar și specialiștii bat alarma și cheamă populația la responsabilitate, regulile pandemice nu sunt respectate de toți chișinăuienii. De pildă, deși purtarea măștilor este obligatorie atât în transportul public, cât și în stațiile de așteptare, nu toți țin cont de aceasta. Astăzi am surprins mai mulți oameni ieșind din troleibuze sau autobuze fără măști.

– Din ce motiv? – Sunteți vaccinată? – Da, sunt vaccinată.
– Ați ieșit din transport fără mască..de ce o faceți?.
– De ce faceți asta? Sunteți vaccinată?
– circulăm în transport.
– eu la fel cred că ar trebui să poarte toți măști.

Medicul de tură din cadrul singurului pavilion care activează astăzi la centrul Moldexpo ne-a spus că numărul pacienților aduși aici a crescut, dar nu semnificativ.

– La moment, avem în staționar 25 de pacienți. Săptămâna trecută tot erau în jur de 20 și ceva, cu vreo cinci persoane mai mult acum.

Chiar și așa, medicul afirmă că lucrătorii medicali sunt pregătiți pentru orice scenariu. Amintim că ieri, Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a recepționat rezultatele probelor expediate Institutului de virusologie din Berlin. Conform acestora, 12 dintre cele 15 probe expediate au fost confirmate ca tulpina Delta. Această variantă a virusului Covid-19 are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca tulpina britanică. În acest sens, autoritățile în sănătate îndeamnă cetățenii să respecte toate măsurile antiepidemice precum purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice, evitarea aglomerațiilor și spălatul pe mâini.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!