/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ Campania AgroTerra: Cum arată cele patru hectare de cătină plantate la Ștefan Vodă

missing
29 iulie 2021, ora 07:37

Pomușoarele de la noi din țară sunt tot mai întrebate de consumatori, respectiv, devin un sector profitabil pentru investitori. Antreprenorii au prins firul și lansează afaceri în domeniu, chiar dacă sunt conștienți că există multe riscuri. Este și cazul unui producător de cătină, care este convins că afacerea merită investițiile. Dar pentru că unde-i unu – nu-i putere, acesta a organizat un traning pentru toți cei interesați de cultivarea cătinei albe și le-a povestit din experiența sa.

Participanții au aflat cum să obțină un certificat, care confirmă că producția lor este ecologică, ce riscuri și ce avantaje are un astfel de business și ce profit poate aduna producătorul, la sfârșitul unui an agricol bun.

Igor Golban este un producător de cătină albă din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă. Pentru toți cei interesați de un astfel de business, el a organizat un traning, care s-a desfășurat chiar în plantația sa de pomușoare. Antreprenorul a povestit despre drumul pe care l-a parcurs, înainte de a aduna o roadă ecologică de pe cele 4 hectare de cătină, cum a obținut certificatului care atestă că producția sa este ecologică, dar și cum face față provocărilor pieței.

Porivit antreprenorului, cătina este o cultură care trebuie plantată în cantități rezonabile, deoarece, pe piață, încă nu este o cerere atât de mare. Mai mult, recoltarea este una deosebită: fructele se taie cu tot cu lăstari, se congelează prin șoc termic și se păstrează la frigider, iar asta presupune costuri mari. Chiar și așa, Igor Golban spune că merită de investit într-o asemenea afacere.

La traning s-a discutat detaliat despre aceea cum se poate obține certificatul ecologic. Pentru ca producția să fie clasificată drept una ecologică, agricultorul trebuie să depună cerere cu trei ani înainte de a planta materialul săditor, să prezinte dovada că terenul există și unde anume este localizat.

Pe lângă asta, proprietarul trebuie să dețină și istoria trenului, adică dovada că, pe acele hectare de pământ, anterior, nu au fost utilizate pesticide sau alte substanțe pentru tratament fito-sanitar. Certificatul ecologic se reînnoiește la fiecare an, iar pentru asta instituțiile de certificare vin în inspecții ad-hoc.

Pentru întreținerea anuală a unui hectar de cătină se cheltuiesc aproximativ 650 de euro, plus costurile de recoltare și procesare, care ajung până la 18 lei pentru un kg. Conform datelor Asociatࡣiei Pomusࡣoarele Moldovei, iࡂn Republica Moldova sunt peste 70 de hectare de caࡅtinaࡅ ,din totalul de circa 4 mii de hectare de pomusࡣoare de tot felul.

De regulă, plantele încep să rodească dupaࡅ 3 ani de la plantare. Recolta medie la hectar pentru plantele mature este de cca 11 tone. Perioada de recuperare a investitࡣiei este de trei-patru ani. Programul “Agricultura performantă în Moldova” vine să încurajeze și alți producători să preia bunele practici și să-și dezvolte o afacere în acest domeniu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram