/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Ar fi fost bătuți cu picioarele și pumnii. Doi soldați, care-și făceau serviciul în unitatea militară de la Bulboaca, au fugit

missing
30 iulie 2021, ora 15:15

Dezertare în Armata Națională! Doi soldați, care-și făceau serviciul în unitatea militară de la Bulboaca, au fugit. O sursă anonimă a sunat la adresa redacției și a spus că militarii au dezertat din motiv că ar fi fost maltratați de către alți soldați, care ar îndeplini serviciul militar pe bază de contract. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Apărării au declarat că cei doi soldați au fost identificați și că sunt cercetați de procurori. Codul penal prevede că militarul, care pentru prima dată a fugit, se liberează de răspundere penală dacă dezertarea a fost săvârșită în urma unui concurs de „împrejurări grele”.

În dimineața zilei de vineri, o femeie care a insistat să-i fie păstrat anonimatul a telefonat la adresa redacției și a spus că doi soldați au fugit din unitatea militară din Bulboaca, raionul Anenii Noi. „Acolo, în Armata Națională, îi bat cu picioarele și pumnii. Tot trupul le este vânăt. Soldații care sunt pe contract și cei care se află acolo de luni bune își bat joc de militarii noi-veniți. Le pun masca antigaz pe cap și-i lasă să se sufoce”, a spus femeia.

Ministerul Apărării a confirmat că miercuri, 28 iulie, doi soldați din cadrul bazei militare de instruire a Armatei Naționale au părăsit samavolnic unitatea și a precizat că, imediat, conducerea unității a început căutarea soldaților, cei din urmă fiind găsiți.

Întrebați dacă se confirmă faptul că soldații au fost maltratați și că anume din această cauză au dezertat, cei de la minister au spus că: „motivele plecării samavolnice a soldaților din unitatea militară se analizează. Pe cazul dat a fost demarată o cercetare de serviciu, toate materialele fiind transmise procuraturii din regiune”.

Reprezentanții instituții ne-au declarat că nu ne pot oferi mai multe detalii pentru a nu prejudicia mersul anchetei. „Disciplina militară este o prioritate în Armata Națională, iar orice încălcare la acest capitol nu este tolerată”, au conchis aceștia.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Maria Aramă, a precizat că, de asemenea, a fost instituită o comisie de anchetă care va analiza minuțios cele întâmplate pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, în care s-a produs incidentul, iar vinovații vor fi sancționați conform legislației în vigoare.

Codul penal prevede că dezertarea săvârșită de două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la trei, la șapte ani. Totuși, militarul care pentru prima dată a dezertat se liberează de răspundere penală, dacă dezertarea a fost săvârșită în urma unui concurs de împrejurări grele. În Codul penal nu se explică ce presupune termenul „împrejurări grele”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram