/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Incendiile devastatoare din Turcia nu contenesc, pentru a treia zi la rând. Numărul decedaților a ajuns la patru

missing
30 iulie 2021, ora 15:23

Incendiile devastatoare din Turcia nu contenesc, pentru a treia zi la rând. Sate întregi au fost devastate de flăcările provocate, iar mai multe regiuni hoteliere au fost evacuate. Numărul celor care și-au pierdut viața în lupta cu flăcările a ajuns la patru persoane. Ultima dintre victime este un tânăr care a murit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor pompierilor, dar a fost prins în mijlocul unui incendiu din Marmaris, o stațiune de vacanță din provincia sud-vestică Muğla. Celelalte trei decese raportate sunt din Antalya, unde trei persoane nu au putut scăpa de furia flăcărilor.

Din cele 71 de incendii, autoritățile anunță că 57 dintre acestea sunt controlate, informează dailysabah.com.

Incendiul care a început în Manavgat, Antalya, miercuri, 28 iulie a lăsat o mulțime de distrugeri în urma sa. Vânturile puternice pun în dificultate autorităților, care încearcă să lupte cu flăcările prin mai multe modalități, folosind pompieri la sol, dar și avioane și elicoptere. În lupta cu flăcările sunt implicați aproximativ 4.000 de oameni, 680 de camioane, 38 de elicoptere și trei avioane.

Evenimentele trezesc unele suspiciuni pentru autoritățile turce, se presupune că grupul terorist PKK, care a fost implicat în incendii similare în trecut, ar putea fi și de data aceasta în spatele dezastrului. Ancheta este în curs de desfășurare, iar Bekir Pakdemirli, ministrul Agriculturii și Silviculturii a declarat că mai multe detalii urmează să fie făcute publice ulterior.

Pakdemirli mai menționează că cei doi copii acuzați de declanșarea flăcărilor din Mamaris au fost aduși la secție pentru a depune mărturie. Copiii au spus poliției că ardeau niște cărți vechi într-o pădure, iar dintr-o dată flăcările au început să se răspândească cu o viteză prea mare și nu mai puteau fi stinse.  Directorul comunicațiilor prezidențiale din Turcia, Fahrettin Altun, a scris pe Twitter joi că „cei responsabili vor trebui să dea socoteală pentru atacurile împotriva naturii și pădurilor”.

De asemenea, Pakdemirli a subliniat că toate persoanele afectate de incendii au fost ajutate și că toate datoriile către stat, de la plățile de asigurări sociale până la împrumuturi, vor fi amânate. Guvernul va începe, de asemenea, să livreze bani și ajutor persoanelor care au fost afectate de incendii.

În urma incendiilor, în mai multe provincii, a fost interzis accesul persoanelor în păduri.

Turcia s-a confruntat cu o serie de dezastre provocate de vremea extremă în această vară, printre care viiturile de săptămâna trecută, care au provocat moartea a șase persoane în regiunea Mării Negre.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram