/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ În ultimii 30 de ani, moldovenii au economisit de aproape două ori mai puțini bani, decât au recepționat de peste hotare

missing
02 august 2021, ora 18:23

În ultimele trei decenii, moldovenii au făcut economii de 25 de miliarde de lei, de aproape două ori mai puțin decât banii trimiși în țară de către moldovenii care muncesc peste hotare. Cât despre datoriile cetățenilor față de bănci și sectorul nebancar, astăzi, se ridică la aproximativ 30 de miliarde de lei, sau 13 la sută din Produsul Intern Brut. Cifra este de trei ori mai mare decât acum 10 ani, când era de 4,5% din PIB, în timp ce, în acest an, ne-am putea apropia de 15 la sută. Datele au fost prezentate de expertul în politici economice de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care a realizat un studiu în domeniu.

 Potrivit expertului economic, în ultimii ani, moldovenii fac tot mai puține economii. Dacă prin anii 1990 – 2000, aceștia economiseau între 6 și 7% din banii câștigați, iar în 2020, ei puneau la ciorap puțin peste – 2% din venituri, atunci, în 2021, abia de reușesc să pună de-o parte 0,3 la sută din veniturile lunare.

La rândul lor, unii cetățeni pe care i-am intervievat în stradă, au confirmat că, în ultimul timp, economisesc tot mai puțini bani, iar de vină ar fi pandemia de Covid. Cei care au adunat, totuși, câte ceva, ne-au spus că au reușit doar muncind peste hotare. 

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în 2020, veniturile moldovenilor au fost de circa 141 de miliarde de lei. Este vorba despre toate salariile pe care le-au primit oficial, la care se adăugă toate prestațiile sociale, banii care vin de peste hotare, veniturile neoficiale, cele obținute din activități agricole, etc. Economistul spune că, din cei peste 140 de miliarde de lei pe care i-au câștigat anul trecut cetățenii moldoveni, trei miliarde au fost depuse în bănci sub formă de depozite nete. O altă parte din bani au fost investită în imobile, dat fiind că, anul trecut, s-au tranzacționat mai mult de 28 de mii de apartamente. Cât despre împrumuturile pe care le iau moldovenii, acestea sunt fie de la bancă, fie de la sectorul nebancar. Astfel, în ultimii cinci ani, s-a înregistrat o creștere de trei ori a volumului de împrumut. Cu excepția anului trecut, când gradul de îndatorare al cetățenilor a fost mai mic decât de obicei, din cauza crizei pandemice. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram