/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Milionarii din actualul Parlament. Cel mai bogat deputat e Denis Ulanov de la PP Șor, cu peste zece mln de lei

missing
02 august 2021, ora 08:01

O bună parte dintre deputații care au ajuns să ocupe fotolii în actualul Parlament… sunt milionari. Cel puțin, despre asta vorbesc declarațiile lor de avere, în care se regăsesc sume cu șase zerouri. Cel mai bogat ales al poporului este, totuși, Denis Ulanov de la Partidul Șor, care indică aproape 11 milioane de lei, obținuți în ultimii doi ani. Acesta este urmat de doi deputați PAS – Andrei Spînu, cu aproape 9 milioane de lei, și Ion Șpac, cu circa 5 milioane. Am discutat cu aceștia, dar și cu cei care se regăsesc în top 10 cei mai înstăriți deputați din Parlament. Unii ne-au spus că cetățenii nu au decât să le urmeze exemplul, în timp ce alții se mândresc cu averea obținută și dau asigurări că au obținut-o perfect legal.

În declarația de avere, depusă de Denis Ulanov, deputatul indică venituri de aproape 11 milioane de lei, obținute pe parcursul ultimilor doi ani. Tot aici mai găsim declarate patru automobile, o motocicletă, 10 imobile, dintre care patru sunt apartamente. Într-un interviu pentru TV8, deputatul ne-a spus că este la curent că deține cea mai mare avere dintre toți actualii parlamentari, dar nu vede nimic neobișnuit în asta. Își justifică averea mare prin faptul că a lucrat onest, a plătit taxele la stat și că face afaceri de 25 de ani.  

Însă, o parte din averea lui Ulanov se află în vizorul procurorilor. Zilele trecute, aceștia au anunțat că au cerut sechestru pe o parte din bunurile depuatului, în valoare de aproape 10 milioane de lei. Se întâmplă în dosarul privind frauda bancară, în care acesta este acuzat de „escrocherie” și „spălare de bani”, în proporții deosebit de mari. Urmărirea penală s-a încheiat, iar acum soarta lui Ulanov va fi decisă de judecători. De partea cealaltă, parlamentului din partea Partidului Șor neagă acuzațiile și pledează nevinovat. În topul celor mai înstăriți deputați urmează Andrei Spînu, devenit parlamentar pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta declară, în ultimii doi ani, aproape nouă milioane de lei, bani care, potrivit lui Spînu, au provenit din administrarea a trei companii: una înregistrată în Hong Kong, alta în SUA și ultima în Marea Britanie. În declarația de avere mai regăsim, o casă la sol estimată la 1,5 milioane de lei, două autoturisme de peste 630.000 lei și mai multe conturi bancare. 

 Locurile trei și patru le revin altor doi deputați de pe lista PAS. Mai exact lui Ion Șpac, care are o avere de circa cinci milioane de lei și Olesea Stamate – cu peste 4,8 milioane de lei. Pe locul cinci, cu un venit de aproximativ 4 milioane de lei este Vadim Fotescu, de pe lista Partidului „Șor”. Alesul poporului nu crede încă că este în top cinci, pentru că, susține el, nu toți obișnuiesc să declare averile în mod oficial. 

 Urmează deputata Iulia Dascălu, de la PAS, cu venituri de peste 3,6 milioane de lei declarate. Aceasta este proprietara unei companii de asigurări, iar aproape un milion de lei familia Dascălu l-a obținut recent din vânzarea unei mașini și a unui apartament.

 În lista celor mai înstăriți deputați milionari este și Dumitru Alaiba, deputat din partea PAS – cu circa 2,6 milioane de lei, apoi Ivanna Koksal – de la blocul PCRM-PSRM – cu peste 2,2 milioane de lei și colegul ei de bloc – Corneliu Furculiță, care indică venituri de circa 2,2 milioane de lei. Acesta este fondator unic a două întreprinderi: una care deţine licenţele de emisie a două posturi de televiziune, despre care se cunoaște că sunt afiliate socialiștilor și care figurează într-o cauză penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, precum şi a unui srl specializat în comerţ şi construcţii. În discuția cu reporterul TV8, însă, Corneliu Furculiță a pus la îndoială acest top. 

Locurile 9 și 10 revin la două deputate de la PAS: Veronica Roșca și Doina Gherman. Ambele declară venituri de puțin peste 2 milioane de lei, obținute în ultimii doi ani. Cel puțin, în fața camerei de luat vederi, parlamentarii ne-au dat asigurări că nu vor face abuz de putere și nu vor utiliza funcția publică, pentru a-și spori averile. 

Iar atunci când sunt întrebați să spună care este averea lor cea mai mare, toți cei cu care am discutat ne-au spus că… familia.

Conform datelor analizate de portalul alegeri.md, aproape fiecare al patrulea deputat din noul Parlament declară venituri de peste un milion de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram