Avocatul fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus, Rostislav Kraveț, anunță că a reușit să comunice cu clientul său, care în prezent se află în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Într-o intervenție video, Kraveț spune că starea lui Ceauș nu este cea mai bună, însă consideră corect că SBU îi asigură securitatea.

Am reușit să comunic cu el. El nu se află în cea mai bună stare. Cred că el se află în pericol și cred că e foarte corect ce face SBU că îi oferă și asigură securitatea”, a spus Kravet.

Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat că fostul judecător, Nicolae Ceaus, dispărut în condiții suspecte de la Chișinău, la începutul lunii aprilie, se află în custodia sa. Reprezentanții instituției spun că, în prezent, acesta primește îngrijiri medicale.

Într-un comunicat de presă, SBU precizează că o persoană a sunat pe 30 iulie la linia directă a Serviciului și a spus că un om, care s-a prezentat drept Nicolae Ceaus, a venit la unul dintre consiliile sătești din regiunea Vinița și a cerut să fie chemați ofițerii SBU.

„Ulterior, anchetatorii au primit de la Nicolae Ceaus informații că a fost răpit, încarcerat și supus unor acte ilegale. În urma acestor declarații, au fost luate măsuri pentru a fi oferită siguranță ex-judecătorului. În prezent, el primește îngrijiri medicale. Soția acestuia a fost informată separat despre acest lucru, iar anchetatorii SBU sunt în contact permanent cu rudele”, se arată într-un comunicat al SBU.

Serviciul de Securitate neagă că l-a răpit pe Nicolae Ceaus și amintește că în mai 2021 a inițiat o anchetă cu privire la acest caz, la bază având prevederile Constituției, potrivit cărora viața umană este cea mai mare valoare.

Menționăm că Nicolae Ceaus a fost găsit într-un sat din regiunea Vinița îmbrăcat doar în chiloți, potrivit portalului strana.ua. Jurnaliștii ucraineni au publicat și o poză cu Nicolae Ceaus, făcută cel mai probabil în sediul unui inspectorat de poliție, din regiune.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a spus că nu a fost informată de către autoritățile ucrainene despre găsirea fostului judecător Nicolae Ceaus, într-un sat din regiunea Vinița. PCCOCS a anunțat că se va adresa Kievului cu o cerere de comisie rogatorie.

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul a fost investigat și de o comisie specială parlamentară.

Fostul judecător ucrainean a apărut de atunci în mai multe filmulețe video în care a spus că este bine, dar nu a oferit detalii legate de circumstanțele dispariției sale și nici oamenii din spate.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!