Veaceslav Platon le-a dat replică deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba și Sergiu Litvinenco, care l-au acuzat pe procurorul general Alexandru Stoianoglo că-l favorizează pe controversatul om de afaceri. Asta după ce, pe 18 iulie, Veaceslav Platon a părăsit R. Moldova, Procuratura Generală (PG) pretinzând că nu există nicio interdicție în privința sa, ca mai apoi, pe 2 august, procurorii anticorupție să solicite în instanță căutarea și arestarea acestuia.

„După ce cu puțin timp în urmă l-a lăsat să fugă nestingherit din țară, PG ne anunță că-l dă în căutare pe Veaceslav Platon. Poate totuși e cazul să anunțăm „în căutare” un procuror general bun pentru Republica Moldova”, a scris deputatul PAS, Sergiu Litvineneco, luni, pe pagina sa de Facebook.

„Cam așa funcționează Procuratura lui Stoianoglo, cum am văzut în aceste zile. Alexandru Pânzari (n.r. ex-ministrul Apărării vizat în dosarul Direcției nr. 5 a INI) a fost arestat ca să nu întrebăm cum a fost posibil ca Veaceslav Platon să fugă din țară. Arest pentru Dorin Damir (n.r. vizat de asemenea în dosarul Direcției nr. 5) ca să nu spunem că nu face chiar nimic în timp ce Veaceslav Platon scapă de urmărire penală”, a scris deputatul PAS Dumitru Alaiba pe rețelele sociale.

De partea cealaltă, controversatul om de afaceri a venit astăzi cu o reacție pe pagina sa de Facebook, acuzându-i la rândul său pe cei doi aleși ai poporului de incompetență, narcisism și aplomb. Veaceslav Platon a citat și articole din Codul penal, în apărarea sa.

Acesta a menționat că după ce procurorii moldoveni au renunțat la învinuirile aduse în frauda bancară, iar el a fost eliberat din detenție, statul trebuie să-i asigure 45 de zile de plecare din țară, întrucât, în 2016 a fost extrădat de către Kiev, iar statul ucrainean a declarat că această acțiune a fost făcută ilegal.

„Potrivit articolului 543 din Codul penal, după soluționarea cazului în care persoana a fost extrădată, R. Moldova trebuie să asigure 45 zile de plecare și abia după aceea are dreptul să facă față altor acuzații. Cu alte cuvinte, după recunoașterea nevinovăției mele în cazul furtului miliardului, autoritățile sunt obligate să îmi permită să ies din țară și abia după aceea să întărindu anumite măsuri”, a scris Veaceslav Platon pe pagina sa de Facebook.

Magistrații Judecătoriei Buiucani urmau să ia luni o decizie privind anuțarea în căutare și arestarea lui Veaceslav Platon, însă au amânat-o. Judecătorii i-au dat termen zece zile, până în data de 12 august să revină, totuși, în țară și să se prezinte în fața instanței.

Solicitarea privind arestarea și căutarea lui a venit din partea procurorilor anticorupție, ca urmare a neprezentării acestuia la ședința de judecată, care vizează rejudecarea dosarului în care este acuzat de ”corupere activă” și ”escrocherie”.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Alexandru Botnariuc, a refuzat să spună unde se află clientul său și nu a putut garanta în fața instanței, că la următoarea ședință acesta va fi prezent în sală. Apărătorul a spus că controverstul om de afaceri nu s-a prezentat în instanță, pentru că știa din start că ședința nu va fi lucrativă.

Veaceslav Platon ar fi zburat duminică, 18 iulie, la Londra. Solicitat de tv8.md să ofere un comentariu, Ion Crețu, avocatul lui Veaceslav Platon a declarat că clientul său ar fi avut, de fapt, bilet tranzit către capitala Marii Britanii, Londra. Atunci, într-un comunicat de presă, Procuratura Generală menționa că nu există vreo interdicție în privința lui Veaceslav Platon.

Acum un an, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce a petrecut patru ani în Penitenciarul numărul 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de pușcărie. El a fost adus în țară, în 2016, cu o cursă charter, fiind încătușat la Kiev. Cursa a costat peste 63 de miii de lei, conform Inspectoratului General al Poliției.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!