/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Zmeura americană, care se cultivă mai nou în țara noastră, pare să bucure agricultorii cu roadă bună

missing
03 august 2021, ora 20:37

Zmeura americană, care se cultivă mai nou, în țara noastră, pare să bucure agricultorii cu roadă bună, în acest an! Mai exact, este vorba de patru soiuri de zmeură, care au fost importate, acum trei ani, prin intermediul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Republica Moldova” și plantate pe terenul agricol a lui Vasile Găină din satul Copăceni, raionul Sângerei. Începând din luna august și până toamna târziu, în special soiul Caroline, rodește din plin și pot fi culese până la un kilogram și jumătate de fructe per plantă. Cum arată acestea în prezent și cum sunt îngrijite, aflați din reportajul ce urmează.

Vasile Găină spune că, acum trei ani, împreună cu fiica sa, au decis să testeze creșterea unor noi soiuri de zmeur, importate din Statele Unite, care i-au fost oferite prin intermediul proiectului “Agricultura Performantă în Moldova”. Pentru testare, fermierul a plantat patru soiuri de zmeur, care fructifică începând cu luna august și până toamna târziu. Totul a început de la 200 de fire, importate din pepinierele din California și Massachusetts, din SUA. După multă muncă și investiții de mii de lei, în prezent, Vasile se bucură de aproximativ 70 de ari, pe care îl ocupă doar soiul de zmeur Caroline, care este dulce, de dimensiuni mari și cu posibilități de păstrare îndelungată.Celelalte soiuri nu au fost înmulțite, spune fermierul, respectiv, și roada va fi mai mică.

Antreprenorul spune că știe și îi place să muncească pământul încă din copilărie. O făcea prin grădina casei părintești sau prin vița de vie de pe câmp, unde printre rânduri mai creștea agriș și zmeură. Acum, zmeura pe care o crește este cu mult mai multă, este protejată de razele soarelui, ploi și grindină, datorită sistemului antigrindină în valoare de circa 200 de mii de lei, care a fost posibil de instalat cu suportul unui grant oferit agricultorului tot în cadrul proiectului USAID “Agricultura Performantă în Moldova”. Și pentru că, în acest an, ploile au fost multe, Vasile Găină spune că a avut mai puține cheltuieli, deoarece a utilizat mai puțin sistemul de irigare.

Oleg Calestru, specialist tehnic în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova, spune că gospodăria lui Vasile Găină este o afacere de familia model, care demonstrează avantajele producerii acestei culture.

În cadrul acestui proiect, Vasile Găină mai beneficiază și de asistență în câmp, informații și instrucții privind aplicarea tehnologiilor moderne de producere a zmeurei. În context, acesta fost vizitat de cercetătorul în domeniu, Aleksandr Leposavic de la Institutul de Pomicultură din Чачак, din Serbia, care a venit în țara noastră, pentru a oferi asitență producătorilor de pomușoare.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate două soiri de zmeur. Investițiile pentru plantarea și cultivarea unui hectar de zmeur sezonier sunt de circa 125 de mii de lei, iar pentru un hectar de zmeur care fructifică de mai multe ori în sezon se investesc și peste 130 de mii de lei. Recolta medie per hectar variază între 12 și 14 tone. Datorită îngrijirilor adecvate, cheltuielile pot fi recuperate în circa trei ani. În prezent, în Republica Moldova sunt plantate peste 4 mii de hectare de plantații de pomușoare. Cele mai cultivate sunt căpșunule, zmeurul și coacăzul negru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram