/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Platforma DA câștigă încă trei consilieri în CMC, iar PAS rămâne cu șase, după plecarea celor patru în Parlament. Cum va fi reorganizată fracțiunea

missing
04 august 2021, ora 15:41

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău va trece printr-o etapă nouă de reorganizare, după ce patru din cei cinci consilieri care au acces în Parlament au ales fotoliile de deputați. PAS rămâne cu șase consilieri, din nouă câți a avut până acum, iar Partidul Platforma DA mai câștigă trei pe lângă cei zece pe care îi au. 

Repartizarea mandatelor de noi consilieri are loc după o formulă, care prevede că în asemenea cazuri, PAS și Platforma DA, care au intrat în CMC în Bloc Electoral comun, vor reîmpărți fotoliile de consilier după criteriul „unu peste unu”. Astfel, pentru că Viorel Barda, următorul candidat de pe lista PAS s-a ales deja cu un mandat de deputat în Legislativ în urma anticipatelor din 11 iulie, în CMC intră un candidat de la Platforma DA, Aurel Rusu. Marina Morozova de la PAS este și ea proaspăt deputat, așa că formațiunea mai „pierde” un consilier, iar cei de la Platforma DA mai câștigă unul, pe Ala Tâșcul. Anatolie Umaneț este singurul consilier municipal nou de la PAS. Cel de-al treilea consilier nou de pe lista Platformei DA este Ilie Țurcan.

După ce Vasile Grădinaru, Alexandru Trubca, Ina Coșeru și Angela Munteanu – Pojoga au optat pentru mandatele de deputat,  fracțiunea și-a reales conducerea. Astfel, consilierul Roman Cojuhari este noul președinte al fracțiunii, iar Zinaida Popa, cea care a renunțat la fotoliul din noul Legislativ, a fost numită vicepreședintă a fracțiunii.

„Municipiul Chișinău îmi este foarte drag și vreau să contribui personal la dezvoltarea acestuia. Am decis că experiența obținută pe perioada mandatului de consilieră municipală trebuie direcționată spre soluționarea problemelor din Chișinău. Nu am fugit niciodată după funcții mari, consider că este important ca fiecare să contribuie acolo unde poate și se simte confortabil, pentru că astfel ne vom face lucrul bine”, a comentat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC.

Din noua componență a fracțiunii PAS în CMC fac parte consilierii Roman Roșca, Dumitru Ivanov, Ion Bîndiu și Anatolie Umaneț.

Consilierii care au plecat în Parlament, alături alți opt colegi deputați, au format un grup al „deputaților PAS pentru Chișinău”, care vor ajusta legislația pentru a îmbunătăți viața locuitorilor Capitalei și vor conlucra cu CMC.

Deputații și consilierii și-au stabilit o serie de priorități. Între acestea, înăsprirea pedepselor pentru încălcarea normelor legale în construcții, simplificarea procedurilor pentru demolarea construcțiilor neautorizate și interdicția de a construi pe teritoriul spațiilor verzi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram