/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ex-judecătorul ucrainean Ceaus a fost plasat în arest la domiciliu, sub protecția Serviciului de Securitate Ucrainean

missing
05 august 2021, ora 13:14

Curtea Supremă Anticorupție din Ucraina a decis plasarea fostul judecător ucrainean Mykola Chaus, suspectat de luare de mită, în arest la domiciliu. Decizia a fost luată la data de 4 august, potrivit hromadske.ua, care citează ofițerul de presă al instanței.

Avocatul ex-judecătorului ucrainean, Rostislav Kravets, nu a putut spune unde Ceaus va fi plasat în arest la domiciliu, precizând că acesta se află sub protecția Serviciului de Securitate ucrainean (SBU). Avocatul a mai precizat că abia astăzi, 5 august, urmează să discute problema recursului la hotărârea judecătorească.

„În opinia mea, în acest caz este evident că darea mitei a fost o provocare. În materialele pe care am reușit să le examinez, lipsește momentul transferului de bani, iar ascunderea lor în bănci și îngroparea arată ilogică ”, afirmă avocatul.

Potrivit sursei citate, instanța a început ședința privind alegerea unei măsuri preventive pentru Ceaus în după-amiaza zilei de 4 august. Ședința a fost închisă. O astfel de solicitare a fost făcută atât de procurori, cât și de avocați, care au declarat că informațiile care reprezintă secrete de stat ar putea fi anunțate la ședință.

Menționăm că Nicolae Ceaus a fost găsit într-un sat din regiunea Vinița îmbrăcat doar în chiloți, potrivit portalului strana.ua. Jurnaliștii ucraineni au publicat și o poză cu Nicolae Ceaus, făcută cel mai probabil în sediul unui inspectorat de poliție, din regiune.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a spus că nu a fost informată de către autoritățile ucrainene despre găsirea fostului judecător Nicolae Ceaus, într-un sat din regiunea Vinița. PCCOCS a anunțat că se va adresa Kievului cu o cerere de comisie rogatorie.

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul a fost investigat și de o comisie specială parlamentară.

Fostul judecător ucrainean a apărut de atunci în mai multe filmulețe video în care a spus că este bine, dar nu a oferit detalii legate de circumstanțele dispariției sale și nici oamenii din spate.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram