Curtea Supremă Anticorupție din Ucraina a decis plasarea fostul judecător ucrainean Mykola Chaus, suspectat de luare de mită, în arest la domiciliu. Decizia a fost luată la data de 4 august, potrivit hromadske.ua, care citează ofițerul de presă al instanței.

Avocatul ex-judecătorului ucrainean, Rostislav Kravets, nu a putut spune unde Ceaus va fi plasat în arest la domiciliu, precizând că acesta se află sub protecția Serviciului de Securitate ucrainean (SBU). Avocatul a mai precizat că abia astăzi, 5 august, urmează să discute problema recursului la hotărârea judecătorească.

„În opinia mea, în acest caz este evident că darea mitei a fost o provocare. În materialele pe care am reușit să le examinez, lipsește momentul transferului de bani, iar ascunderea lor în bănci și îngroparea arată ilogică ”, afirmă avocatul.

Potrivit sursei citate, instanța a început ședința privind alegerea unei măsuri preventive pentru Ceaus în după-amiaza zilei de 4 august. Ședința a fost închisă. O astfel de solicitare a fost făcută atât de procurori, cât și de avocați, care au declarat că informațiile care reprezintă secrete de stat ar putea fi anunțate la ședință.

Menționăm că Nicolae Ceaus a fost găsit într-un sat din regiunea Vinița îmbrăcat doar în chiloți, potrivit portalului strana.ua. Jurnaliștii ucraineni au publicat și o poză cu Nicolae Ceaus, făcută cel mai probabil în sediul unui inspectorat de poliție, din regiune.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a spus că nu a fost informată de către autoritățile ucrainene despre găsirea fostului judecător Nicolae Ceaus, într-un sat din regiunea Vinița. PCCOCS a anunțat că se va adresa Kievului cu o cerere de comisie rogatorie.

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul a fost investigat și de o comisie specială parlamentară.

Fostul judecător ucrainean a apărut de atunci în mai multe filmulețe video în care a spus că este bine, dar nu a oferit detalii legate de circumstanțele dispariției sale și nici oamenii din spate.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!