Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vine cu precizări, după ce Jurnal TV a difuzat miercuri seară un filmuleț video fake de la o presupusă întâlnire dintre liderul Partidului Politic „Șor”, Ilan Șor și președinta țării, Maia Sandu. Despre aceste imagini, sursa menționată a precizat că ar fi fost ridicate în urma perchezițiilor organizate cu patru zile înaintea alegerilor din 11 iulie, în dosarul magistratei filate de la Curtea de Apel. Înregistrarea ar fi fost pregătită de o fabrică de troli ai lui Veaceslav Platon, pentru a fi lansate în campania electorală, pe ultima sută de metri, împotriva PAS și șefei statului.
Astfel, PCCOCS neagă faptul că în urma perchezițiilor din 7 iulie, în dosarul inviolabilității vieții personale a unei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău, ar fi identificat temeiuri de a se autosesiza asupra vreunei fapte infracționale, „decât cele investigate conform legii”. Totodată, procurorii susțin că după percheziții nu ar fi fost ridicate calculatoare, ci doar două telefoane mobile, care, conform procedurilor legale, au fost transmise pentru efectuarea constatărilor tehnico-științifice. Precizarea celor de la PPCOCS vine după ce jurnaliștii care au făcut public filmulețul fake ar fi menționat că imaginile s-ar fi aflat în unul dintre calculatoarele ridicate în data de 7 iulie.
Mai mult, procurorii precizează că până la această etapă, rezultatele acestor expertize nu au fost prezentate de instituția responsabilă.
PCCOCS mai subliniază pe adresa instituției nu a parvenit vreo sesizare cu privire la pretinsa denigrare a imaginii, ce ar rezulta inclusiv din trucarea unor date în ajunul alegerilor parlamentare din iulie curent și că investigațiile pe dosarul inviolabilității vieții personale a judecătorului continuă, inclusiv prin prisma violării de domiciliu și pregătirii infracțiunii de șantaj. La această etapă, pe dosar sunt șase persoane plasate în arest preventiv
Potrivit Jurnal TV, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care s-ar fi aflat în spatele acestui filmuleț fake, ar fi angajat zeci de oameni pentru a comenta pe rețelele sociale denigrator la adresa șefei statului Maia Sandu și a formațiunii pe care a fondat-o, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), în campania electorală a alegerilor anticipate.
Ila Șor a venit la scurt timp cu o reacție pe marginea acestei înregistrări video, menționând că „este un fake și o făcătură de prost gust”.
Astăzi, cu o reacție a venit și Veaceslav Platon. Controversatul om de afaceri a spus că îl va acționa în judecată pentru fabricarea și distribuirea de fake-uri pe realizatorul emisiunii la care au fost făcute publice imaginile, jurnalistul Alex Cozer.