/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Acord de parteneriat între Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România

missing
05 august 2021, ora 09:42

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, Doamna Cristina Frolov și Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România, Domnul Claudiu Daniel Dolot au semnat miercuri, 4 august 2021, un memorandum cu durata de 5 ani, care are ca scop facilitarea cooperării între părți și creșterea nivelului de informare și consiliere a producătorilor de vinuri din Republica Moldova, întru asigurarea livrării unor produse viticole de calitate înaltă și conforme rigorilor pieței din România.

Memorandumul vizează colaborarea pe un termen de 5 ani între Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor din România și are drept obiectiv principal prevenirea unor eventuale provocări în care se pot regăsi  producătorii vinicoli din Republica Moldova prin informarea acestora despre cerințele și standardele de calitate pe piața din România. Consumatorul Român și siguranța acestuia este prioritatea ambelor părți. Colaborare între aceste două instituții publice vine să consolideze percepția generală precum că vinurile din Republica Moldova corespund rigorilor înalte. România este o piață strategică pentru vinurile moldovenești de calitate și mecanismul aferent oferă un suport în procesul de promovare al Brandului Vinicol de Țară: Vinurile Moldovei, O legendă vie.  

Pe lângă asigurarea consultanței în ceea ce privește cadrul normativ cu privire la standardele de calitate, certificarea și etichetarea produselor conform legislației europene, printre obiectivele specifice ale acordului de parteneriat se regăsesc educarea consumatorilor prin intermediul comunicării corecte și transparente,  organizarea de evenimente și campanii de informare, a unor sesiuni de instruire comune, precum și a schimburilor de experiență și bune-practici între cele două țări.

“Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova are ca misiune și axă strategică principală promovarea brandului vinicol de țară – Vinurile Moldovei, iar pentru noi, relația cu România și cu consumatorii români reprezintă o prioritate. Colaborarea cu Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor din România vine ca un pas firesc, pentru că ne dorim să întărim colaborarea dintre cele doua țări, să contribuim la reglementarea și dezvoltarea segmentului vini-viticol și să valorificăm cât mai bine autenticitatea vinurilor moldovenești către consumatorii români. Semnarea acestui memorandum aduce beneficii în egală măsură producătorilor cât și consumatorilor. Producătorii din Moldova vor ști că sunt protejați, cunoscând care sunt reglementările iar consumatorii din România pot fi asigurați că nivelul  superior de calitate al vinurilor produse în Republica Moldova este verificat atât acasă cât și aici, în România, prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor,” a declarat Cristina Frolov – director al Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.

“Salutăm semnarea acestui memorandum, care continuă seria colaborărilor între instituțiile din România și Republica Moldova. Ne dorim să fim un partener solid și de durată pentru Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova în promovarea relațiilor din cadrul domeniilor conexe competențelor proprii ale fiecărei instituții, în intensificarea legăturilor de colaborare, precum şi în promovarea reciprocă a unei imagini pozitive în rândul producătorilor și a consumatorilor din ambele țări.” a subliniat Claudiu Dolot, Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România.

La ceremonia de semnare a memorandumului au participat Cristina Frolov – director al Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, Claudiu Dolot – Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România, Ion Victor Tărtăcuță – Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România și Paul Anghel Directorul General . De asemenea, ne-am bucurat de suportul domnului Simion Botnari, Consilierului Economic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România în demersul de semnare al acestui acord de parteneriat.

* * *

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) 

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă. Instituția a fost concepută după modelul unor instituții similare în domeniul vitivinicol din principalele țări producătoare de vin ale lumii. 

Constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv făcut de sectorul public și privat în implementarea schimbărilor în cadrul legislativ și normativ al sectorului vitivinicol și promovarea brandului vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), care contribuie esențial la recunoașterea și promovarea vinului moldovenesc de calitate peste hotarele țării.

ONVV activează pe lângă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și funcționează că un parteneriat public-privat, fiind gestionat și finanțat în comun, prin Fondul Viei și Vinului, format paritar din contribuțiile sectorului privat și din bugetul de stat. 

Despre  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este instituţie publică şi funcţionează că organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Guvernului.

Autoritatea coordonează şi realizează strategia şi politica Guvernului în domeniul protecţiei consumatorilor, acţionează pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor.

Pentru A.N.P.C. reprezintă o prioritate creşterea nivelului de informare şi educare a cetăţenilor privind drepturile consumatorilor în vederea apărării drepturilor şi intereselor legitime ale acestora.

(P.) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram