În timp ce, în unele țări din lume, este permisă deja injectarea celei de-a treia doze de vaccin, autoritățile din țara spun că vor solicita acest lucru, atunci când va fi autorizat de Organizația Mondială a Sănătății. Asta nu l-a împiedicat, însă, pe un tânăr să-și administreze anume trei doze de vaccin: unul în România și două în Republica Moldova. El susține că a fost nevoit să o facă, deoarece autoritățile de la noi nu recunoșteau certificatul românesc de imunizare. Astfel, a decis sa se vaccineze complet acasă. Tânărul spune că se simte foarte bine și nu a avut complicații. Totuși, responsabilii nu ne-au putut spune, câți moldoveni ca el mai sunt, întrucât nu au acces la datele celor vaccinați în străinătate. 

Prima doză de ser, Rodion și-a administrat-o la Iași, încă pe 1 aprilie, atunci când în Republica Moldova încă nu începuse vaccinarea populației generale. A ales să-și administreze serul AstraZeneca.  

Așa că a încercat să afle, dacă își poate administra a doua doză de vaccin acasă, în Republica Moldova, însă responsabilii i-au spus că, în acest caz, nu va primi certificatul de vaccinare. Astfel, spune că a fost nevoit să-și pună încă două doze de ser, dar nu regretă deloc acest lucru, întrucât acum are mai mulți anticorpi. 

În Republica Moldova, însă, cel puțin în viitorul apropiat, nu se preconizează injectarea a trei doze de vaccin, susțin specialiștii. Mai ales că, deocamdată, acest lucru nu este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, iar riscurile, la fel, nu se prea cunosc, întrucât încă nu există suficiente studii la acest capitol.

Cât despre certificatul de vaccinare, responsabilii susțin că, acum, există posibilitatea ca persoanele care au primit o doză de vaccin în străinătate să continue imunizarea în Republica Moldova, lucru care, anterior, într-adevăr nu era posibil din cauza stocurilor insuficiente de seruri la acel moment. 

Conform datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică, peste 60 de mii de moldoveni s-au vaccinat în străinătate. Câți dintre ei și-au pus o doză, două sau mai multe, nu se cunoaște, însă, întrucât autoritățile nu au acces la aceste date.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!