Șefa statului a semnat astăzi, 6 august, decretul privind numirea Cabinetului de miniștri condus de Natalia Gavriliță. Decretul a fost publicat de pagina oficială a președinției.
Precizăm că, miniștrii au depus jurământul în fața Președinței la scurt timp după ce au primit votul de încredere în cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului. Au susținut Guvernul înaintat de PAS – 61 de deputați.
Hotărârea prevede acordarea votului de încredere asupra Programului de activitate al Guvernului și a întregii liste a Guvernului în următoarea componență:
Natalia Gavrilița – prim-ministru;
Vladislav Kulminski – viceprim-ministru pentru reintegrare;
Iurie Țurcanu – viceprim-ministru pentru digitalizare;
Andrei Spînu – viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale;
Nicolae Popescu – viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe integrării europene;
Dumitru Budianschi – ministru al finanțelor;
Sergiu Gaibu – ministru al economiei;
Sergiu Litvinenco – ministru al justiției;
Viorel Gherciu – ministru al agriculturii și industriei alimentare;
Ala Nemerenco – ministru al sănătății;
Anatolie Nosatîi – ministru al apărării;
Ana Revenco – ministru al afacerilor interne;
Anatolie Topală – ministru al educației si cercetării;
Sergiu Prodan – ministru al culturii;
Iuliana Cantaragiu – ministru al mediului;
Marcel Spatari – ministru al muncii si protecției sociale.
Programul de activitate al Guvernului ”Moldova vremurilor bune” conține următoarele direcții prioritare de activitate: justiție și anticorupție; economie și antreprenoriat; infrastructură și dezvoltare regională; sănătate; protecție socială și muncă; finanțe publice; agricultură; protecția mediului; administrație publică și autonomie locală; educație și cercetare; cultură; tineret și sport; mass-media liberă; politici pentru diasporă; politică externă; afaceri interne; securitate și apărare; reintegrarea țării.
În conformitate cu articolul 98 din Constituție, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul. Acesta îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa șefului statului.