/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Prognoze sumbre de la BNM! Vor crește prețurile la combustibili, gaze și produsele alimentare

missing
06 august 2021, ora 15:46

Anul viitor ar putea spori prețurile reglementate, din motiv că se acumulează presiuni și devieri în sectorul energetic, care urmează să fie materializate în majorări de tarife. Astfel de prognoze sumbre au fost făcute de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu. 

„Observăm că în runda nouă de prognoză avem prețuri mai mari la combustibili, prețuri la gazul natural precum și o creștere a cotațiilor la produsele alimentare. Avem presiuni pro -inflaționiste externe, care sunt și mai mari decât în luna precedentă de prognoze”, a declarat guvernatorul BNM.

De asemenea, el a explicat că prețurile la produsele alimentare vor avea o creștere în perioada următoare din motiv că persistă presiuni din partea prețurilor internaționale.

„Sperăm că ele vor fi temperate de recolta bună din anul 2021, care credem că se va materializa, până la urmă. Inflația la produsele alimentare, cu toate că va fi una semnificativă, nu va fi pe măsură să ajungă la un nivel la care să impună riscuri substanțiale”, a menționat Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a precizat că inflația de bază va avea o tendință ascendentă până în prima jumătate a anului viitor, ulterior, se va normaliza, doar din motiv că în prognoză nu au fost indicate șocurile suplimentare: „Nu știm ce decizii vor fi luate mai departe, atât de regulatorii independenți, cât și în baza politicii fiscale”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram