/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Ultima oră! Înalta Curte a declarat constituțional articolul din lege privind secretul fiscal

missing
10 august 2021, ora 11:28

Înalta Curte a declarat constituțional articolul din legea codului fiscal care definește conceptul de secret fiscal. Hotărârea a fost pronunțată după ce sesizarea depusă de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a fost admisă parțial. 

Astfel, articolul 129 din Codul Fiscal definește conceptul fiscal drept orice informație de care dispun organele cu atribuții de administrare fiscală, inclusiv informația despre contribuabil ce constituie secret comercial, cu excepția informației despre încălcarea legislației fiscale.

Dumitru Alaiba a considerat că această normă încalcă prevederile articolului 34 din Constituție – Dreptul la informație și creează riscuri pentru încălcarea articolului 58 din Legea Supremă, care obligă cetățenii să contribuie, prin impozite și taxe, la cheltuielile publice.

„… noțiune de „secret fiscal” nu are o definiție legală clară, fiind compusă din secretul comercial, plus o categorie nedeminată de informație definită vag și identificată prin sintagma „orice altă informație”. Este o definiție excesiv de largă și abuzivă care constituie un impediment serios în calea transparenței și a interesului public, dar și a eforturilor de prevenire a corupției și evaziunii fiscale. De asemenea, norma data e una ambiguă, care creează spațiu pentru abuzuri din partea organelor fiscale și contravine principiilor constituționale”, a argumentat alesul poporului.

De cealaltă parte, Curtea a recunoscut constituțional articolul 129 din Codul Fiscal, în măsura în care organele fiscale și instanțele de judecată pot verifica la examinarea cazurilor privind accesul la informații existența unui scop legitim pentru îngrădirea accesului la informațiile care constituie secret fiscal și pot pune în balanță principiile concurente.

La începutul lunii februarie, Dumitru Alaiba a încercat să obțină informații despre impozitele achitate de către Alexandru Dodon, fratele președintelui Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, însă, Serviciul Fiscal a spus că informația nu poate fi prezentată pentru că constituie secret fiscal. Anume după acest caz, deputatul a și sesizat Înalta Curte.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram