Examinarea cauzei penale, în care este vizat fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, a fost amânată din nou. O decizie în acest sens a fost luată, vineri, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la propunerea procurorului Mirandolina Sușițcaia. Aceasta și-a motivat cererea prin lipsa unor acte din dosar.

Potrivit procurorului Mirandolina Sușițcaia, în cadrul ședinței de azi a fost respins demersul apărării, care a solicitat ridicarea sechestrului de pe contul salarial a lui Constantin Țuțu, pe care este depozitată suma de circa 62 de mii de lei, bani obținuți încă în perioada în care Țuțu era deputat în Parlament.

Avocatul lui Constantin Țuțu, Viorel Berliba, ne-a spus că, din cauza unor erori în acte, procurorul a solicitat o întrerupere, pentru a remedia situația.

Nu a fost remisă o decizie a Curții de Apel pe această cauză, care urma să fie anexată la materialele cauzei despre care nu cunoaștem la moment. Nu a fost remisă nici în adresa instanței de fond, nici în adresa părților, fapt care nu am luat cunoștință despre o decizie care este pe această cauză penală.

În același timp, Constantin Țuțu se declară nevinovat și susține că va merge până în ultima instanță, pentru a-și demonstra nevinovăția.

Dosarul a fost clasat deja odată, în 2018. A fost repornit în 2019, eu nu eram acasă. Au apărut circumstanțe noi, care nu au nicio legătură cu mine și, probabil, judecata va lua în considerare lucrurile acestea.

La următoarea ședință în acest dosar, care va avea loc pe data de 26 octombrie, la Judecătoria Buiucani, procurorii vor examina cererea apărării cu privire la încetarea procesului penal în privința lui Constantin Țuțu. Amintim că, pe 11 mai 2020, Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat pentru două capete de acuzare „trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”. Țuțu ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat, care se afla în arest, în toamna anului 2017. În schimb, el ar fi declarat rudelor că ar avea influență asupra procurorilor și că ar putea să-i determine pe aceștia să nu ceară prelungirea arestului preventiv în privința bărbatului. Urmărirea penală a fost repornită pe 18 septembrie 2019, pe faptul traficului de influență în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă de până la 300 de mii de lei sau pedeapsa cu închisoarea pe un termen de până la șapte ani. În perioada 2014 – 2018, Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea Partidului Democrat, care pe atunci era condus de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, deputatul a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!