/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Zeci de moldoveni din diasporă au donat ghiozdane și rechizite școlare pentru familiile nevoiașe

14 august 2021, ora 10:43

Începutul anului școlar este o adevărată provocare și un motiv de îngrijorare pentru sute de familii din Moldova, în care procurarea celui mai simplu ghiozdan este o cheltuială mare, nemaivorbind de rechizite sau uniformă. Copiii din aceste familii nu sunt uitați, însă, de moldovenii din diaspora, care, ca și anul trecut, au transmis acasă peste 300 de rucsacuri cu toate cele necesare pentru copiii din familiile nevoiașe. Astăzi, de exemplu, acestea au ajuns în satele din raionul Strășeni, ca de 1 septembrie, copiii să meargă pregătiți la lecții.

Voluntarii, care în aceste zile distribuie ghiozdanele pentru școlari, au găsit ușor casa care nu are nici gard și nici poartă, în care, în schimb, se înghesuie cinci suflete de copii. Cât părinții sunt plecați la muncă, aceștia au rămas cu sora mai mare, în vârstă de 13 ani, care are grijă să-i îmbrace, să le facă de mâncare și, în timpul liber, să o învețe pe școlărița din familie să citească. În acest an, fata va merge în clasa a doua, așa că voluntarele i-au adus și ei un ghiozdan plin cu rechizite. Mare însă le-a fost mirarea, atunci când au aflat că, chiar astăzi este și ziua ei de naștere, fapt pe care nu-l știa nici măcar omagiata.

„Astăzi este 13 august, trebuie să sărbătoriți. La mulți ani! – Ai știu că azi e ziua ta de naștere? – Nu”.

Cuprinși de griji și nevoi, se pare că toți uitase de sărbătoare, care, de fapt, sunt rare în familie, ne-au mai spus copiii.

„- A fost o surpriză, nimeni nu a știut că e ziua de naștere a surioarei. – Nu am știut, nu mă uit la dată. – Părinții nu au felicitat-o de dimineață? – Nu, încă nu. – O să pregătiți o surpriză sau ceva? – Poate da…”

Altă familie, aceleași nevoi. De data aceasta, am găsit patru copiii desculți, care trăiesc doar cu bunica lor.

„Tata cu mama au divorțat și mama trăiește aici, mai la deal, cu alt soț, iar noi trăim aici, la bunica”.

Însă, în scurt timp, a apărut și mama copiilor, care ni s-a plâns că, din cauza că nu trăiește cu cei mici, nu primește indemnizații și nu știe cum va reuși să-i pregătească de noul an școlar.

(Sub:) Vine școala și am spus că nu o să meargă la școală deloc. – De ce? – Pentru că nu-mi pun copiii la evidență… De câte ori merg la școală, îmi spune Gicu să-i dau bani de o chiflă, lui Ion 200 de lei de drum până la Chișinău…
De fapt, de venituri mici s-au plâns toți cei pe care i-au vizitat voluntarii. De exemplu, această familie trăiește din 5000 de lei, pe care îi primește lunar: 2000 sunt salariul soției și încă 3000 – al soțului. În această lună, însă, mai mult de jumătate se vor cheltui pe rechizite și alte necesități ale copiilor.

„Pentru băiat am cheltuit acum o mie de lei, iar pentru fată mâine o să mă duc să-i cumpăr. Nu știu cât îmi va rămâne pentru dânsa…”

Trăiesc de azi pe mâine și acești copii, mama lor fiind însărcinată cu al cincilea frățior. Femeia spune că beneficiază de o indemnizație de puțin peste 2000 de lei.

„- Pe ce vă ajung acești bani? – Pe mâncare, pe ce poate să mai ajungă. I-am luat fetei rechizitele de care e nevoie. Pe un timp oarecare le-am cumpărat”.

Așa că ghiozdanele pe care le-au primit înseamnă foarte mult pentru familiile în care au ajuns voluntarii. În acest an, Asociația de caritate „Help”, fondată de o moldoveancă stabilită cu traiul în Franța, a reușit să adune peste 300, cu 100 mai multe decât anul trecut. Acestea au fost donate de zeci de moldoveni stabiliți în țări precum Franța, Spania, Italia, Germania, dar și Republica Moldova.

„Copiii, de obicei, ne primesc cu entuziasm, chiar și cu lacrimi în ochi. Sunt copii puțin mai retrași, dar ne bucură că vor să facă studii”.

Darurile sunt oferite cu mult drag, cu speranța că o să fiți bravo la învățătură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram