/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

O singură aeronavă din Republica Moldova, din cele contractate pentru a opera zboruri în Afganistan, se mai află la Kabul! Majoritatea s-au evacuat duminică, după asaltul talibanilor

missing
16 august 2021, ora 11:25

Companiile aeriene din Republica Moldova, contractate pentru a opera zboruri în Afganistan, s-au evacuat duminică, în urma escaladării situației, după ce talibanii au intrat în Capitala țării, Kabul. Potrivit Autorității Aeronautice Civile (AAC), în prezent, o singură aeronavă se mai află pe teritoriul Afganistanului. 

Printre membrii echipajului aparatului de zbor sunt și cetățeni moldoveni.

„Pentru a se evacua, aceștia așteaptă instrucțiunile părții contractante, care este o subdiviziune a ONU”, a declarat pentru tv8.md purtătoarea de cuvânt a AAC, Irina Bodolică.

În cazul în care într-o anumită regiune este declarată stare de alertă sau război, operatorii aerieni au obligativitatea de a analiza riscurile legate de operarea rutei respective. Operatorii aerieni vor analiza restricțiile impuse de Autoritățile Aeronautice naționale din data de destinatie sau recomandările emise de Organizațiile Internaționale de profil, cum ar fi ICAO sau Easa. Rezultatele evaluării acestor riscuri vor fi prezentate Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova.

Companiile aeriene naționale de pasageri nu efectuează zboruri spre Afganistan și nici nu survolează spațiul aerian al acestui stat.

Talibanii au intrat duminică în Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Potrivit Reuters și BBC, președintele Asharf Ghani a părăsit Afganistanul și a plecat spre Tadjikistan. Situația a creat panică printre cetățenii afgani și cei străini, care s-au grăbit să fugă din țară, creând haos pe aeroport.

Consiliul de Securitate ONU se va reuni luni în regim de urgență, după ce secretarul general a avertizat asupra „încălcării grave a drepturilor omului”. Șeful ONU a avertizat asupra încălcării grave a drepturilor omului în Afganistan.

Luni dimineață, forțele americane au tras focuri de armă în aer, pe aeroportul din Kabul, „pentru a calma haosul” și au trimis o mie de soldați, pentru a organiza îmbarcarea tuturor cetățenilor americani în condiții de siguranță. O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Companiile aeriene americane și-au schimbat de duminică traseele pentru a evita Afganistanul, ca urmare a preluării controlului de către talibani, iar Departamentul de Stat al SUA a transmis că tot personalul diplomatic a fost evacuat la aeroportul internațional din Kabul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram