/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Moldovenii blocați în Afganistan ar urma să fie evacuați cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române. Aparatul de zbor staționează, deocamdată, la Islamabad

missing
20 august 2021, ora 09:48

Cei șase moldoveni rămași blocați în Capitala Afganistanului, sunt în siguranță, însă nu au în continuare acces către aeroport, pentru a fi transportați în Republica Moldova. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, evacuarea acestora din Afganistan nu este, deocamdată, posibilă, din cauza condițiilor de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul. 

MAEIE este totuși în contact permanent cu reprezentanții Ministerului de Externe al României, pentru a coordona operațiunea de evacuare a moldovenilor noștri, cu o aeronavă militară de transport a Forțelor Aeriene Române. Aparatul de zbor va staționa în perioada următoare la Islamabad, Pakistan, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul, pentru a aduce din Afganistan mai mulți cetățeni români, dar și pe moldovenii noștri, atunci când tranzitul spre aeroport va fi posibil.

Aparatul de zbor cu care erau în misiune umanitară cei șase cetățeni moldoveni se află pe aeroportul din Kabul. Deocamdată, nu se cunoaște în ce stare este elicopterul, în contextul violențelor din ultimele zile, urmând să fie efectuată o expertiză tehnică a acestuia.

Precizăm că, companiile aeriene care erau contractate pentru a opera în Afganistan, au fost evacuate. Actualmente doar o singură aeronava din R. Moldova se mai afla pe teritoriul Republicii Afganistan. Printre membrii echipajului sunt și cetățeni moldoveni. Pentru a se evacua, aceasta așteaptă instrucțiunile părții contractante, care este o subdiviziune a ONU.

În cazul în care este declarată stare de alerta/ război într-o anumită regiune, Operatorii aerieni au obligativitatea de a analiza riscurile legate de operarea rutei respective. În procesul evaluării riscurilor, operatorii aerieni vor analiza restricțiile impuse de Autoritățile Aeronautice naționale din data de destinație sau recomandările emise de Organizațiile Internaționale de profil, cum ar fi ICAO sau EASA. Rezultatele evaluării acestor riscuri vor fi prezentate Autorității Aeronautice Civile din RM conform cerințelor de siguranță stabilite.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram