Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

timp liber

O partitură și o vioară care ar fi aparținut lui George Enescu, scoase la licitație cu 150 de mii de euro

20 august 2021, ora 14:59
Distribuie:

Casa de licitaţii Historic va organiza pe 22 septembrie o sesiune de vânzări „George Enescu – Univers şi Creaţie” cu 190 de loturi.  În această sesiune sunt scoase la vânzare o partitură-manuscris a operei „Oedipe” şi o vioară care a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, scrie news.ro.

„Am luat la cunoştinţă de licitaţia bunurilor presupuse a aparţine maestrului George Enescu. Am contactat telefonic Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti care mi-a comunicat faptul că, în cursul zilei de 18 august 2021, s-a depus o solicitare de clasare pentru două bunuri aparţinând maestrului Enescu, respectiv o partitură şi o vioară”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.

Potrivit ministrului, „dosarul pentru partitură îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru analiza în vederea clasării, urmând ca pentru celălalt dosar să se aducă completări. În termen de cinci zile de la data depunerii, dosarul va ajunge la Ministerul Culturii. Totodată, voi lua legătura cu Muzeul Naţional „George Enescu” pentru a verifica originea acestor documente”, a precizat Gheorghiu.

Vioara model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraţilor Wolff Kreuznach, 1885, are un preţ de pornire de 50.000 de euro.

Partitura-manuscris „Oedipe” + patru adnotări este scoasă la licitaţie cu un preţ de pornire de 100.000 de euro.

Licitația a provocat un val de reacții din partea mai multor oameni de cultură români, scrie G4Media.ro. Au reacționat printre alții filosoful Mihai Șora, istoricul Eugen Ciurtin, dirijorul Gabriel Bebeșelea, toți îndoindu-se de veridicitatea obiectelor scoase la licitație, dar și punând un semn de întrebare cu privire la înstrăinarea patrimoniului național, dacă acestea sunt originale.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram