Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 956: Atac la Kiev, explozii la Odesa și alertă din Polonia! Zelenski își va prezenta planul aliaților

/DOC/ TI Moldova, despre proiectul de lege care modifică modalitatea de numire a directorului CNA: Este contrar standardelor internaționale în domeniu

missing
21 august 2021, ora 13:37

Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție nu este suficient fundamentat. Opinia se regăsește în avizul Transparency International Moldova (TI Molova) la acest proiect. Potrivit autorilor, prin proiect este desființată procedura de concurs în procesul de suplinire a funcției de director al CNA. „Propunerea pare a fi controversată, oportunitatea acesteia necesitând a fi examinată suplimentar”, afirmă experții TI Moldova.

„Pin desființarea concursului pentru suplinirea funcției de director al CNA, procedurile vor degrada, numirea fiind lăsată la discreția majorității parlamentare, fapt ce va politiza procesul – nicio candidatură, decât una loială politic, nu are vreo șansă în acest caz.
Numirea conducătorilor în baza concursului este o precondiție a independenței individuale, dar și instituționale a autorităților anticorupție”, se mai arată în aviz.

Mai mult, experții Transparency International Moldova susțin că proiectul este contrar standardelor internaționale în domeniu și este contrar jurisprudenței Curți Constituționale.

Avizul integral poate fi citit mai jos:

Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție a fost votat în prima lectură în ședința din 13 august. Acesta propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități va verifica corespunderea candidaților propuși la cerințele stabilite și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.

Inițiativa legislativă, elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, prevede modificarea modalității de desemnare și numire a directorului CNA.

Autorii proiectului menționează că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.

Proiectul a fost inclus pe agenda ședinței extraordinare a Parlamentului pe 24 august, pentru a fi votat în lectura a doua.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.