/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Postul public de televiziune, sancționat după ce a difuzat imagini înregistrate mai vechi, în loc de transmisiunea live a unei ședințe a Parlamentului

missing
23 august 2021, ora 15:50

Postul public de televiziune, Moldova 1 a fost sancționat de Consiliul Audiovizualului (CA), după ce, în cadrul unei ediții speciale dedicate constituirii Parlamentului, din 29 iulie, în loc de transmisiunea live a ședinței, a difuzat imagini înregistrate din 26 iulie, atunci când ședința deputaților s-a încheiat după discursul din plen al președintei țării, Maia Sandu. Conducerea televiziunii a explicat că totul s-ar fi întâmplat din cauza unei erori tehnice, produse pe fundalul stresului și confuziei. 

Incidentul a fost dezbătut la ședința de luni, 23 august, a Consiliului Audiovizualului. Cea care s-a sesizat pe marginea acestui caz a fost membra CA, Larisa Manole. Potrivit acesteia, situația ar fi durat în jur de 15 minute, timp în care pe înregistrare a fost menținută mențiunea „în direct”.

„Ca urmare a secvențelor video difuzate, moderatoarea vine către invitați cu întrebările: Domnica Manole, președintele Curții Constituționale, citește raportul de totalizare a alegerilor. – Domnule Petruți, același lucru l-am văzut la ședința de constituire. De ce credeți că se întâmplă același lucru și astăzi? În ședința de astăzi se repetă ceea ce a fost în ședința de luni. A venit președintele Curții Constituționale Domnica Manole să citească raportul, urmează cei de la CEC ș.a.m.d. Cum ați comenta acest lucru, pentru că ceea ce a fost luni vedem și astăzi? În replică, invitații emisiunii s-au expus asupra faptului că asemenea lucruri sunt inadmisibile și, în general, nu era nevoie de o altă ședință a Parlamentului, dat fiind faptul că toate subiectele discutate pe 29 iulie puteau fi rezolvate și în cadrul ședinței din 26 iulie 2021. La un moment dat, moderatoarea vine cu specificarea că a fost anunțată de regie că a fost comisă o eroare: „Eu îmi cer scuze, este o eroare tehnică. Acum regia mă anunță că ceea ce am urmărit nu a fost astăzi în Parlament, a fost pusă pe post ședința de luni. Eu vreau să fac aceste concretizări și vreau foarte mult să fim atenți. Vreau să mergem în Legislativ și să vedem ce se întâmplă”, se arată în raportul membrei CA.”

Postul public de televiziune nu a prezentat scuze publice pentru că a indus în eroare telespectatorii.

Membra CA, Larisa Manole a solicitat conducerii companiei publice de televiziune să ofere explicații despre cum a fost posibilă o asemenea gafă, cine se face vinovat, precum și ce măsuri au fost luate pentru a nu admite, pe viitor, repetarea unor cazuri similare. Într-o scrisoare de răspuns din data de 11 iulie, cei de la TRM au precizat că gafa ar fi durat nu 15, ci 4 minute

„După mai multe tentative eșuate de a conecta sistemul LIVE, măsură obligatorie în cazul transmisiunilor LIVE, s-a încercat trecerea rapidă pe sursele de rezervă de recepționare: YouTube, Facebook. Pentru a nu produce pauze în emisie, producătorul ediției și inginerul din studioul nr. 1 al televiziunii au accesat pagina de Facebook a Parlamentului și, din cauza stresului și a confuziei că ședințele parlamentului din 26 iulie și cea din 29 iulie aveau aceeași denumire, au selectat link-ul ședinței Parlamentului din 26 iulie, producându-se eroarea”, se arată în scrisoarea expediată de conducerea companiei.

Membrii și conducerea CA au calificat situația drept inadmisbilă.

„Cum poate unicul furnizor național public să omită asemenea greșeli”, a spus șefa CA Ala Ursu Antoci.

CA a decis astfel sancționarea postului de televiziune Moldova 1. Instituția este obligată ca, în următoarele 48 de ore, să difuzeze textul sancțiunii, sonor sau vizual, de cel puțin trei ori, în orele de maximă audiență, inclusiv în cadrul principalului program de știri.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram