/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 842: Explozii la Kiev și Ceasov Iar. Zelenski și Biden discută despre China

Modificările la Legea cu privire la Procuratură, votate în lectura a doua. Sunt introduse mecanisme de evaluare a activității procurorului general

missing
24 august 2021, ora 12:45

Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost votate în lectura a doua. Odată cu acestea, sunt introduse mecanisme de evaluare a activității procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și instituirii răspunderii disciplinare a acestuia. Dacă comisia specială de evaluare îi va da activității sale calificativul „nesatisfăcător”, acesta va fi demis.

Pentru au fost 56 de deputați. Cei de la PP „Șor” și BECS nu au votat proiectul respectiv. Proiectul, însă, nu a fost susținut de către deputații comuniști și socialiști, și cei din Partidul „Șor”.

Mecanismele legii prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Conform documentului, în scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, performanțele Procurorului General se vor evalua anual de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

Deputatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), Vasile Bolea a venit cu o serie de amendamente la proiect, însă acestea nu au fost acceptate. Și Grigore Novac de la BECS a propus un amendament, care prevede ca avocatul poporului să fie exclus din componența CSP. Acesta nu a fost, însă, susținut.

Menționăm că Procuratura Generală a avizat negativ proiectul. În opinia reprezentanților instituției, autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a Procurorului General.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram