/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Vor să decidă liberi. Profesorii spun că nu-și pot permite să prezinte, din surse proprii, un test anti-Covid, odată la 14 zile

24 august 2021, ora 22:31

Profesorii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile îi obligă fie să se vaccineze, fie să prezinte, o dată la două săptămâni, un test Covid plătit din bani proprii. Pedagogii care nu vor ori nu pot să se imunizeze din diverse motive spun că, în acest fel, vor fi nevoiți să scoată din buzunar aproape 1600 de lei, în fiecare lună – o lovitură prea grea, ținând cont de bugetul precar al cadrelor didactice. Motivele de îngrijorare au apărut după ce, ieri, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a recomandat ca personalul nevaccinat din instituțiile educaționale să efectueze, din surse proprii, și să prezinte, o dată la 14 zile, un test negativ la Covid.

La Gimnaziul “Taras Șevcenko” din sectorul Râșcani al capitalei, rata de imunizare a cadrelor didactice este de puțin peste 65 la sută. Irina Mladin, profesoară la clasele primare, spune că, deocamdată, nu s-a imunizat din motive de sănătate. Totuși, dacă va trebui să achite pentru test o dată la două săptămâni, așa cum a recomandat, ieri, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, acest lucru îi va pune în mare dificultate.

IRINA MLADIN, profesoară de clase primare, Gimnaziul “Taras Șevcenco”: Nu toți își vor permite acest lucru, deoarece este o sumă mare, iar de două ori în lună – asta va lovi în bugetul fiecărui profesor. Cât despre mine, cred că eu acum nu sunt gata să mă vaccinez, dar vremea va arăta și cum toate se vor aranja. Doar în timp voi putea spune, dacă mă voi vaccina sau nu.

Profesoara mai consideră că și alți colegi de breaslă vor decide, în funcție de experiențele proprii, întrucât mulți dintre colegii săi au fost bolnavi deja de Covid.

IRINA MLADIN, profesoară de clase primare: În colectivul nostru sunt oameni care au deja imunitate, de aceea, din punct de vedere a medicinei, ei nu au avea nevoie deocamdată de această vaccinare. De aceea și este greu de spus de ce nu se ia în considerare acest procent, deoarece pacientul deja a fost bolnav și el de aceasta nu are nevoie.”

NATALIA RUDAC, profesoară de clase primare: Desigur poți considera acest lucru ca și o presiune asupra profesorilor, deoarece cu salariile noastre nu suntem în stare ca la fiecare două săptămâni să facem acest test. dacă acesta va fi gratuit atunci nici o problemă, dar cu plată desigur noi nu ne permitem și cred că mulți vor fi nevoiți să se vaccineze”.

Am mers și la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, unde rata de imunizare a profesorilor este de aproape 90%. Ana Dolganiuc, profesoară de limba engleză la această instituție, ne-a spus că ea și colegii săi s-au vaccinat printre primii, încă în luna aprilie, iar un număr mic dintre cei care au rămas nevaccinați, au făcut-o din motive de sănătate sau din cauza unor informații care se vehiculează pe internet. Ana Dolganiuc este de părere că vaccinarea este necesară și utilă, dat fiind că protejează de riscurile infectării cu noul tip de coronavirus.

Și Ghenadie Obadă, profesor de geografie și educație fizică la acest liceu, crede că profesorii trebuie să se vaccineze, pentru ca împreună cu elevii să poată reveni la studii.

O reacție am obținut și de la liderul Sindicatelor din educație, Ghenadie Donos, care a comentat declarațiile făcute ieri de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia, personalul nevaccinat din instituțiile educaționale va trebui să efectueze și prezinte, din surse proprii, o dată la 14 zile, un test negativ la Covid.

Declarația respectivă că își vor pune în seamă din bugetul propriu, să achite aceste două teste, o dată la două săptămâni, pe lună așa dacă calculăm 1600 de lei cel puțin, la salariu de cinci, șapte mii, asta considerăm desigur un abuz.

Potrivit lui Ghenadie Donos, există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare ori au contraindicații medicale și ar fi binevenită o bază de date a acestor persoane, care i-ar scuti de imunizarea obligatorie. Totodată, acesta a precizat că toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală de 9 la sută din salariu, fapt care le-ar permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR. În context, Federația Sindicală a Educației și Științei a venit cu un apel către decidenții din Guvern, către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, să facă unele precizări la recomandările enunțate ieri și să evite caracterul imperativ al acestora. Or, insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite, se mai arată în apelul Federației Sindicatelor din Educație și Știință.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram