/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

„De ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate?” Ministra Sănătății răspunde la obiecțiile privind obligativitatea prezentării testelor la COVID de către profesorii nevaccinați din cont propriu

26 august 2021, ora 18:40

După ce sindicatele din Educație au criticat decizia CNESP privind obligarea prezentării testelor negative la COVID, odată la 14 zile și din cont propriu de către cadrele didactice nevaccinate, ministra Sănătății se întreabă de ce acestea ar trebui achitate de persoanele care au ales să se vaccineze.

„Există foarte multe discuții, comentarii în spațiul public și critici de ce ar trebui ca testele COVID-19 să fie plătite din buzunar. Întrebarea noastră este – de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate? Plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat. Protecția maximă la moment o asigură vaccinarea. Este desigur alegerea fiecăruia să facă acest vaccin sau să nu-l facă, dar trebuie să ne asumăm și niște riscuri și cheltuieli. Statul nu poate să întrețină toate spitalele din aceste bugete, să întrețină absolut toate măsurile de profilaxie, salvarea vieților și în același timp, doar a unor categorii care nu doresc să participe în acest proces unic, care se desfășoară în țară. Hai să întrebăm și alți cetățeni dacă sunt de acord să plătească aceste teste. Este o discuție care ar putea să urmeze”, a declarat Nemerenco.

Potrivit lui Ghenadie Donos, liderul Sindicatelor din educație, există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare ori au contraindicații medicale și ar fi binevenită o bază de date a acestor persoane, care i-ar scuti de imunizarea obligatorie. Totodată, acesta a precizat că toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală de 9 la sută din salariu, fapt care le-ar permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR. În context, Federația Sindicală a Educației și Științei a venit cu un apel către decidenții din Guvern, către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, să facă unele precizări la recomandările enunțate ieri și să evite caracterul imperativ al acestora. Or, insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite, se mai arată în apelul Federației Sindicatelor din Educație și Știință.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.

Până la atingerea nivelului recomandat de vaccinare de 95%, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (testul rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau testul PCR la COVID-19). Excepție de la această regulă vor face persoanele care prezintă certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram