/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Licitația de peste jumătate de miliard de lei pentru procurarea de blanchete, anulată de ASP

02 septembrie 2021, ora 20:53

Agenția Servicii Publice a anulat licitația de peste jumătate de miliard de lei pentru procurarea de blanchete pentru acte, organizata de fosta conducere a instituției, atunci când s-a aflat că în Moldova vor fi organizate alegeri anticipate. Potrivit unui document publicta de jurnalistul Dumitru Ciorici, ASP a informat cele trei companii care au depus actele la licitație – „Certsign”, „Any Biztonsagi Nyomda Nyrt.” și „Garsu Pasaulis” că încheierea contractului este imposibilă.

 

O investigație marca „Cutia Neagră Plus” de la TV8 , realizată recent, a scos în vileag o serie de nereguli care au stat în spatele acestei licitații. O notă informativă secretă a Serviciului de Informații și Securitate ajunsă în posesia Cutiei Negre demonstrează că licitația ASP ar fi organizată în interesul unei companii implicată în multiple scandaluri internaționale de trucare a licitațiilor, implicare în spălări de bani și acte de corupție.

Deși reprezintă cea mai mare achiziție din ultimii ani, făcută de ASP,  procurarea de blanchete pentru buletine de identitate, pașapoarte și alte acte, în valoare de jumătate de miliard de lei, nu a fost inclusă inițial în planul de achiziții al Agenției Servicii Publice pentru anul 2021. La început de an, Agenția planifica să cheltuiască în 2021 doar 107 milioane de lei. În planul de procurări se regăseau până și felicitări hand-made pentru diferite sărbători, dar nu și licitația care va consuma de 5 ori mai mulți bani decât toate achizițiile planificate pentru acest an de ASP.

Experții economici care au analizat condițiile în care a fost organizată licitația au stabilit că ASP a încălcat mai multe reguli. De exemplu, au fost ignorate prevederile legale care obligau Agenția să publice mai întâi un anunţ de intenţie în Buletinul Achiziţiilor Publice.

Serviciul de Informații și Securitate a atenționat că tenderul trezește mari îngrijorări, riscuri de reputație pentru R. Moldova și pericol de trucare a licitației și favorizarea unui anumit operator economic.

CUTIA NEAGRĂ PLUS a ajuns și în posesia unui aviz secret al SIS prin care premierul Aureliu Ciocoi și directorul ASP Vladislav Zara au fost atenționați despre aceste pericole și au primit recomandări să anuleze licitația.Potrivit notei informative pregătite de SIS, instituția avertizează că unele condiții ale acestei licitații și caietul de sarcini ar favoriza compania lituaniană „Garsu Pasaulis”, care a câștigat deja de două ori licitațiile pentru livrarea blanchetelor pentru acte, organizată de ASP și furnizează blanchete pentru actele emise în R. Moldova din  anul 2014.

Întreaga investigație o puteți citi AICI.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram