Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va sesiza Procuratura în legătură cu mai multe scheme care au fost puse la cale de către fosta conducere a Agenții Servicii Publice (ASP). Este vorba despre un dosar care conține 600 de file. Șefa Guvernului a declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă că deja a primit o scrisoare din parte procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care a dat de înțeles că este gata să lucreze.

Ieri achiziția dubioasă de aproape 500 de milioane de lei anunțată în aprilie de fosta conducere a ASP a fost oprită. Aceasta a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului, cu toate că, în planul de achiziție anuală a instituției o astfel de achiziție nu era planificată.

Prim-ministra spune că achiziția a fost organizată cu multiple încălcări ale legii, inclusiv, legate de termenele de publicare, modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor limită pentru depunerea ofertelor.

După ce corpul de control al prim-ministrului a efectuat o verificare a acestei achiziții au fost identificate nenumărate nereguli, fiind întocmit un raport. Șefa Guvernului spune că fosta conducere a ASP a încercat să prejudicieze statul cu sume enorme.

Natalia Gavrilița a solicitat noii conduceri a ASP să analizeze situația creată, contractele în derulare și stocurile existente și să evalueze anunțarea unei noi licitații în mod transparent.

Corpul de control a descoperit o schemă de delapidare a statului

Guvernul a decis să transmită raportul și copiile documentelor ridicate Procuraturii pentru verificarea legalității unor decizii, extrem de dubioase, luate de fosta conducere a ASP. Dosarul are circa 600 de file.

Șefa Executivului a dat și unele exemple:

ASP are un contract cu o compania din Lituania, prin care, din prețul fiecărui pașaport, se achită o plată de royalty de 13,6 euro. Este vorba despre peste 40 de milioane de euro, achitată de ASP din 2014 până acum.

„Aceste plăți nu se duc actualmente în Lituania, dar merg la o companie din Bulgaria care are doar doi angajați. Acest lucru se face cu acordul fostei conduceri a ASP. Ultima decizie semnată de fostul director al ASP a fost autorizarea unui transfer de peste un milion de euro către această companie”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a spus că în acest dosar procurorii au date despre companii, transferuri, persoane responsabile și beneficiare de pe urma acestui contract. „Sper foarte mult ca finalitatea acestui dosar să fie recuperarea banilor pierduți”, a precizat șefa Guvernului.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!