/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ S-au scumpit carburanții cu circa 30 de bani, iar mâine vor costa cu încă 15 bani mai mult. Cifrele nu-i bucură deloc pe șoferi

missing
03 septembrie 2021, ora 21:02

S-au scumpit carburanții cu aproximativ 30 de bani. Asta după ce, astăzi, au intrat în vigoare prețurile plafon stabilite de ANRE pentru benzină și motorină, iar toate stațiile PECO și-au ajustat tariful. De altfel, mâine, carburanții vor costa cu circa 15 bani mai mult decât azi. Cifrele nu-i bucură deloc pe șoferi, care sperau ca, măcar toamna, vor plăti mai puțin pentru alimentarea automobilului.

„Benzina – 20 de lei si 7 bani, iar motorina – 16 lei și 27 de bani. Aceste prețuri au fost afișate, azi, la stațiile PECO, după ce ANRE a stabilit tariful maxim. Cifra va fi schimbată în fiecare zi lucrătoare, pe site-ul agenției, și va intra în vigoare la miezul nopții. Și mâine ne așteaptă scumpiri: pentru un litru de benzină șoferii vor trebui să scoată din buzunar cu 13 bani mai mult, în timp ce motorina va fi mai scumpă cu 15 bani.”

Prețurile afișate astăzi la benzinăriile din țară nu i-au bucurat deloc pe soferi, care spun că deja s-au saturat până peste cap de scumpiri. Față de ieri, astăzi toți carburanții s-au scumpit cu aproape 30 de bani. Deși pare mică suma, se face simțită, atunci mașina se alimentează cu o cantitate mai mare de combustibil.

„ – Prețul joacă. Se ridică și coboară. Nu este stabil.
– Nu mai este clar?
– Nu, este haos. Poate pentru administrație este bine, dar pentru consumatori – nu.”

„Foarte rău, salariul e același. La noi toți sunt oameni de afaceri acuma.”

Începând de ieri, ANRE va publica zilnic prețul maxim pentru comercializarea benzinei și motorinei. Între timp, prețul gazului lichefiat s-a majorari cu mai bine de un leu. Acest bărbat, taximetrist de profesie, ne-a povestit că anul trecut alimenta mașina cu 50 de lei pe zi, iar acum este nevoit să plătească dublu.

„ – Este foarte rău.
– Cam cât s-a scumpit în ultima jumătate de an, dacă ați observat?
– Cu siguranță la vreo 20 de procente.
– Asta e mult?
– Evident. Cu salariile și traiul pe care îl avem…”

Noile tarife vor fi calculate de ANRE după formulele incluse în noua metodologie, aprobată încă pe 1 iulie. Până acum, legea nu a funcționat din motiv că în document existau erori. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și-au motivat greșelile prin faptul că au avut puțin timp la dispoziție pentru elaborarea metodologiei noi. La propunerea deputaților PAS, luna trecută, legea a fost modificată prin excluderea unor prevederi din redacția precedentă. Mai exact, în document a fost indicat doar că ANRE stabilește prețurile maxime de comercializare a carburanților, iar agenții economici nu au voie să depăsească suma indicată. Decizia de a reveni la plafonarea tarifelor a fost luată de Legislativ, după ce, timp de jumătate de an, stațile PECO au avut scumpiri în lanț, în urma unor înțelegeri de cartel. Noile reguli au nemulțumit petrolistiștii, care au declarat că vor activa în pierdere. Astfel, pe piață au apărut probleme cu stocurile de benzina și motorină. Unele stații PECO au anunțaț că nu mai au carburanți, iar altele comercializau doar 10 litri per mașină. Anterior, premierul Natalia Gavrilița a declarat că majorarea prețurilor în Moldova este legată de creșterea acestora pe piața regională și internațională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram