/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Dosarul filării judecătoarei de la Curtea de Apel Chișinău: Șase persoane, pe banca acuzaților. Au interdicție de a părăsi țara!

07 septembrie 2021, ora 13:14

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a încheiat urmărirea penală și a trimis în instanța de judecată dosarul filării judecătoarei de la Curtea de Apel Cahul, Angela Bostan. Șase persoane, învinuite de culegerea ilegală a informaţiilor care țin de viața personală a magistratei, au ajuns astfel pe banca acuzaților. 

S-a stabilit că informația despre viața privată și profesională a judecătorului a fost colectată fără consimţământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate obţinerii ascunse a informaţiei. Datele au fost colectate în perioada lunii aprilie a anului 2021 și ar avea anumite corelări cu activitatea persoanei cu demnitate publică pe anumite procese pe care le-a avut în gestiune.

Cei șase sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, iar unul din ei a fost anterior condamnat și și-a ispășit pedeapsa pentru alt gen de infracțiune. Printre inculpați, sunt și persoane care au cooperat cu autoritatea de investigație și au dezvăluit modul în care a fost comisă fapta. Față de toate șase persoane au fost aplicate măsuri preventive sub forma de obligare de nepărăsire a țării.

Cei vizați în dosar ar avea mai multe legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și aveau misiunea să o fileze pe Angela Bostan, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.

În contextul aceluiași dosar, la începutul lunii iulie, SIS și PCCOCS au desfășurat perchezițiila domiciliul și la locul de muncă al unuia dintre figuranții, care au pus la cale urmărirea judecătoarei.

Potrivit legii, încălcarea inviolabilităţii vieţii personale se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 37.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de de până la 240 de ore.

În 2006, Angela Bostan a fost numită pentru un termen de cinci ani la Judecătoria Cahul, iar un an mai târziu a fost transferată la judecătoria Hîncești. În 2011 a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În 2013, a fost numită pe un termen de patru ani, în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Hîncești, iar doi ani mai târziu a fost numită în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Presa a scris că Angela Bostan ar examina dosarele „Moldasig” și „Asito”, în care este vizat și omul de afaceri Veaceslav Platon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram