Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întruniți astăzi în ședință, după mai multe săptămâni în care nu a existat cvorumului necesar, au aprobat cererea de demisie a magistratului Curții de Apel Chișinău, Ion Muruianu, fost președinte la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). 

Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător în anul 1990. În anul 2000, a fost numit de președintele de atunci al țării, Chiril Lucinschi, judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În anul 2004, Muruianu a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție, iar în 2007 a fost numit președinte al aceleiași instituții.

Numele lui Ion Muruianu a fost legat în anul 2010 de un scandal legat de reprezentanții presei, pe care i-a numit atunci „câini turbați”. Afirmația sa a stârnit un șir de reacții, fiind demarate acțiuni privind demiterea acestuia. Deși și-a cerut scuze două zile mai târziu, CSM i-a aplicat o mustrare aspră, dar decizia a fost anulată de CSJ.

Ion Muruianu a fost demis din funcția de președinte la CSJ, de către Parlament, în anul 2011, din cauza numărului mare de procese pierdute la CEDO. Pentru destituirea sa din funcție au votat 52 de deputați din Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).

Muruianu era magistrat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2012.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!