/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Ultima Oră! CSM a aprobat cererea de demisie a judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău, Ion Muruianu, fost președinte al CSJ

missing
07 septembrie 2021, ora 09:42

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întruniți astăzi în ședință, după mai multe săptămâni în care nu a existat cvorumului necesar, au aprobat cererea de demisie a magistratului Curții de Apel Chișinău, Ion Muruianu, fost președinte la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). 

Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător în anul 1990. În anul 2000, a fost numit de președintele de atunci al țării, Chiril Lucinschi, judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În anul 2004, Muruianu a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție, iar în 2007 a fost numit președinte al aceleiași instituții.

Numele lui Ion Muruianu a fost legat în anul 2010 de un scandal legat de reprezentanții presei, pe care i-a numit atunci „câini turbați”. Afirmația sa a stârnit un șir de reacții, fiind demarate acțiuni privind demiterea acestuia. Deși și-a cerut scuze două zile mai târziu, CSM i-a aplicat o mustrare aspră, dar decizia a fost anulată de CSJ.

Ion Muruianu a fost demis din funcția de președinte la CSJ, de către Parlament, în anul 2011, din cauza numărului mare de procese pierdute la CEDO. Pentru destituirea sa din funcție au votat 52 de deputați din Alianța pentru Integrare Europeană (AIE).

Muruianu era magistrat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2012.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram