Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Ultimul tun! Cum au scurs Plahotniuc și Șor sute de milioane de lei din companiile de asigurări

missing
07 septembrie 2021, ora 17:32

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au știut de mai bine de un an înainte că vor pierde puterea și vor fi nevoiți să fugă din Moldova. Înainte de a ceda conducerea statului și a fugi din Republica Moldova, Plahotniuc și Șor au dat o ultimă lovitură, de peste jumătate de miliard de lei. Banii au fost sustrași după același scenariu ca și în cazul „furtului miliardului”. Ținta principală – marile companii de asigurări, pe care le-au pus pe burtă după ce au scurs din ele aproape 300 de milioane de lei prin împrumuturi neperformante. Banii au fost transferați de pe un cont pe altul până s-au pierdut în jurisdicții off-shore. După ce a analizat zeci de tranzacții și documente, Cutia Neagră PLUS vă prezintă o investigație amplă despre „ULTIMUL TUN” tras de Plahotniuc și Sor în sistemul financiar din R. Moldova.

La fel ca și în cazul furtului miliardului din sistemul bancar, devalizarea sistemului de asigurări a fost pregătit mai întâi prin modificări de lege care au deschis portițele. Acestea au fost operate încă din vara anului 2018, prin intermediul deputatului democrat Corneliu Dudnic, cunoscut opiniei publice prin mai multe declarații și ieșiri scandaloase. La 10 iulie 2018, în contextul adoptării mai multor modificări la Legea cu privire la asigurări, Corneliu Dudnic a venit cu un amendament care a permis, în premieră, companiilor de asigurări să ofere împrumuturi.

Amendamentul lui Dudnic stabilește că dreptul de acordare a împrumuturilor vor avea doar companiile de asigurări a căror rată a solvabilității înregistrează mărimi duble peste limita stabilită de autoritățile de supraveghere, adică peste 400 de milioane de lei. Deputatul democrat își argumenta propunerea printr-un scop nobil – noi oportunități pentru companiile de asigurări care întrunesc condițiile de a câștiga, și mai mulți bani. Astăzi, fostul deputat susține că nu-și amintește despre acel amendament.

CORNELIU DUDNIC, ex-deputat PDM:

– Am avut mai multe inițiative și nu mai țin minte despre ce este vorba.

-Dvs ați propus un amendament prin care companiile de asigurri au primit în premieră dreptul de a oferi împrumuturi.

– Vă repet încă o dată că nu țin minte despre ce este vorba.

– După acele modificări legislative au fost oferite împrumuturi foarte mari. Acum sunt dosare penale pe acele acțiuni. Dvs nu ați fost chemat la Procuratură să dați careva explicații?

– Niciodată nu am fost chemat, nici vizat, nici nu am auzit de dosarele despre care vorbiți”.

În mod surprinzător, la acel moment, singura companie de asigurări care întrunea condițiile propuse de Dudnic era Moldasig. La scurt timp, acesteia i s-a alăturat și ASITO, după ce Comisia Națională a Pieței Financiare i-a oferit undă verde. Instituția de stat și-a abrogat niște decizii din 2015, prin care a interzis extragerea banilor din conturile de depozit ale ASITO fără permisiunea prealabilă a CNPF. Hotărârea CNPF a fost emisă în septembrie 2018, pe când amendamentul lui Dudnic mai aștepta votarea în Parlament. Documentul a fost votat abia în noiembrie 2018 și a intrat în vigoare în ianuarie 2019.

VALERIU CHITAN, președinte CNPF : „Sancțiunile aplicate participanților profesioniștiai pieței de regulă au un caracter temporar, scopul în sine fiind remedierea lucrurilor. În doi ani, CNPF practic a adus societatea la ,,new normal”, soluționând toate litigiile cu clienții, indicatorii-cheie de activitate operațională întrunind cerințele prudențiale. Retragerea administrării speciale și anularea interdicțiilor asupra operațiunilor bancare, de rând cu raționamentele profesionale, au fost întemeiate și pe deciziile judecătorești și ale organelor de anchetă care au ridicat sechestrul aplicat la timpul respectiv față de mijloacele bănești ale companiei ,,ASITO” în conturile bancare”.

Achiziții de acțiuni în firme fictive

În așteptarea legii care să permită furtul de bani prin împrumuturi din companiile de asigurări, Moldasig și ASITO au fost stoarse în toamna lui 2018 de aproape 150 de milioane de lei printr-o altă schemă. Cele două companii de asigurări, aflate sub administrarea specială a statului, au investit zeci de milioane de lei în procurarea de acțiuni în companii fictive, apărute peste noapte, cu administratori dubioși. Banii plătiți pentru aceste acțiuni au ajuns la firme asociate lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, iar o parte din ei au fost folosiți de ultimul pentru a privatiza compania AIR Moldova.

Primele milioane din Moldasig pleacă spre conturile firmelor asociate lui Vlad Plahotniuc la început de septembrie 2018. Compania de asigurări transferă peste 38 de milioane de lei către o companie de brokeri la bursa de valori – Valinvest, pentru procurarea unor acțiuni, conform unui contract de intermediere. Imediat ce primește banii, firma de brokeri îi transferă pe conturile REAL CONCEPT IMOBIL, companie fondată cu două luni mai devreme de vestitul Finpar Invest al lui Plahotniuc. In proprietatea acestei firme, Finpar transmite mai multe „imobile de suflet” ale lui Vlad Plahotniuc – clădirea GBC, vila urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului și un teren de zece hectare din preajma Autogării de Nord.

Îndată ce banii de la Moldasig, vă amintim că era vorba de 38 de milioane de lei, ajung pe conturile firmei proprietară a GBC, aceasta îi transferă, sub formă de împrumut, unei alte companii creată cu o lună mai devreme – Investment Management Group, fondată și administrată de un oarecare Andrei Găgăuz.

Sediul firmei într-o benzinărie

„În cei trei ani de existență, Investment Management Group nu a înregistrat nicio activitate economică și nu a avut venituri.  În schimb, tocmai prin această firmă, au fost scoase din Moldova peste 200 de milioane de lei și transferate în off-shoruri controlate de Vladimir Plahotniu. Banii au fost sustrași de la companiile de asigurări Moldasig și Asito. Pentru a-l întreba cum a fost posibil acest lucru am venit să-l căutăm pe administratorul firmei la sediul companiei care, potrivit actelor, se află pe adresa bulevardul Decebal 99/3. Dar aici în prezent este o benzinărie. Am consultat între timp și documentele cadastrale și am identificat o altă legătură cu Vladimir Plahotniuc. În trecut, terenul și o construcție de peste 200 de metri pătrați s-au aflat în proprietatea firmei Finpar Invest, afiliată lui Plahotniuc. În 2018, imobilul a fost demolat, iar în locul acestuia a fost construită benzinăria”.

L-am căutat pe administratorul Investment Management Group, Andrei Găgăuz, și acasă, câteva zile la rând, dar nimeni nu ne-a deschis. Andrei Găgăuz  are domiciliul într-un apartament micuț, de 37 metri pătrați din sectorul Telecentru. În acte, ca proprietară a imobilului figurează o femeie cu același nume.

Vecinii ne-au spus că apartamentul se dă în chirie de câțiva ani:

„- Noi căutăm proprietarii din apartamentul 1. Locuiește aici cineva că venim de câteva zile și nu deschide nimeni, dacă îi cunoașteți pe vecini?

– Sunt niște fetișoare la gazdă.

– Dar un băiat Andrei Găgăuz nu trăiește aici, nu-l cunoașteți?

– El a trăit mai înainte.

– Dar de mult timp ei nu mai trăiesc aici?

– Au vreo 2-3 ani”.

La doar o lună de la prima tranzacție, pe 28 septembrie 2018, sub același pretext de procurare a unui pachet de acțiuni, Moldasig mai scoate din conturile sale încă 59 de milioane de lei pe care îi transferă către o altă firmă fictivă, creată peste noapte – Style Design Imobil. Către aceeași companie, trei săptămâni mai târziu, imediat ce conturile sale de depozit sunt scoase de sub interdicții de către CNPF, ASITO direcționează alte 49 de milioane de lei, cu același pretext – plata pentru acțiuni. În total, spre această firmă-fantomă, cele două companii de asigurări au transferat 108,5 milioane de lei!

Banii urmau a fi folosiți pentru procurarea acțiunilor companiei fiice a Style Design Imobil – Style Design Company, iar singurul bun pe care firma urma să îl aibă în proprietate este o clădire din preajma magazinului Gemenii, deținută anterior de Confederația Sindicatelor și cumpărată în 2015 de firme interpuse ale lui Ilan Șor. Imobilul a ajuns în proprietatea Style Design Company prin aport de capital social de la casa de comerț Gemenii. La sfârșitul anului 2020, Comisia Națională a Pieței Financiare a pus interdicție de înstrăinare a clădirii de pe str. Puskin.

În cei trei ani de existență, compania Style Design Company, în care Asito și Moldasig au cumpărat acțiuni la prețul de peste un milion de lei per acțiune, nu a obținut niciun leu profit.

Style Design Imobil a fost creat pe 12 septembrie 2018, chiar în ajunul tranzacțiilor prin care a primit 108,5 milioane de lei de la Moldasig si Asito.

Compania își are sediul în aceeași clădire de pe Puskin, iar administrator şi asociat unic este Roman Mișcenkov, cetățean al Federației Ruse, fratele soţiei noului beneficiar, în acte, al Aeroportului Internaţional Chişinău, Andrei Goncearenko. Tot el beneficiar, în acte, al companiilor off-shore care în toamna lui 2018 au procurat de la Plahotniuc firma Real Concept Imobil, deținătoare a GBC, a conacului de lângă Parlament și a terenului de 5 hectare de lângă Autogara Nord. Acest teren de pe str. Tudor Vladimirescu a fost folosit drept gaj în tranzacțiile de procurare de acțiuni încheiate de ASITO și Moldasig cu Style Design Imobil. Imediat ce cele două companii au transferat banii către firma-anonimă a cumnatului lui Goncearenko, ultimul a vândut terenul către Exfactor-grup. Astăzi, deja pe acest teren se pregătește construcția unui complex de blocuri locative.

Ce a făcut Style Design Imobil cu cei peste o sută de milioane de lei pompați din Asito și Moldasig?  49,2 milioane de lei i-a transferat către aceeași firmă asociată lui Plahotniuc – Investment Management Group. La scurt timp, pe conturile companiei mai ajung și banii de la vânzarea terenului de lângă Autogara de Nord, de către Real Concept Imobil, și toate sumele adunate, peste 8 milioane de euro, sunt transferate pe conturile unor firme off-shore din Hong-Kong și Insulele Virgine Britanice, asociate de presă cu numele lui Vlad Plahotniuc. 8 milioane de lei, administratorul companiei, Andrei Gagauz, i-a extras în numerar. Restul de 59 de milioane de lei obținuți de firma cumnatului miliardarului rus Andrei Goncearenko ar fi fost folosiți, potrivit procurorilor, pentru privatizarea singurei companii aeriene de stat AIR Moldova.

Bani pentru privatizarea AIR Moldova

În seara zilei de 28 septembrie 2018, Olga Evdochimova, o pensionară din sectorul Botanica al capitalei a mers la un oficiu al „Moldova Agroindbank” și a primit, în numerar, 60 de milioane de lei. Banii îi fuseseră oferiți ca împrumut de același Style Design Imobil. Potrivit procurorilor, acești bani erau tocmai cei primiți de firmă de la Moldasig. Geanta cu cei aproape 60 de milioane de lei au fost eliberați bătrânei după încheierea zilei operaționale a băncii, contrar cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor. Ulterior acești bani, potrivit anchetei penale, ar fi fost folosiți pentru privatizarea AIR Moldova.

Luni, la distanța de două zile de la aceste evenimente, la oficiul aceleiași bănci comerciale, cu o geantă doldora de bani se prezintă Andrei Ianovici. Bărbatul este co-fondator al firmei  Civil Aviation Grup, cea care în aceeași zi a cumpărat Air Moldova. Ianovici depune, fără niciun obstacol, 50 de milioane de lei pe contul său și imediat îi acordă ca împrumut din partea fondatorului către Civil Aviation Grup, iar ultima îi transferă în aceeași zi către Trezoreria de Stat ca plată pentru privatizarea AIR Moldova.

Cutia Neagră a trimis o solicitare la Procuratură pentru a afla care este soarta dosarului penal ce vizează privatizarea companiei „Air Moldova”, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

Pensionara care a luat cash la bancă 50 milioane lei

Am mers și acasă la pensionară ca sa discutăm despre misteriosul împrumut de aproape 60 de milioane pe care l-a primit de la firma implicată în tranzacții cu ASITO și Moldasig. Nici aici nu am găsit pe nimeni acasă. O vecină ne-a declarat că Olga Evdochimova nu ar locui aici:

„- Așa persoană eu nu cunosc.

– Dar cine locuiește în apartamentul 12, cunoașteți? Nu locuiește o doamnă în vârstă?

– Nu cunosc. Îmi cer scuze, am oaspeți”.

Acum doi ani, jurnaliștii de la Rise Moldova au vorbit cu Olga Evdochimova. Femeia a confirmat că a primit banii pe contul său, i-a ridicat în numerar de la bancă și i-a transmis mai departe unei cunoștințe de-a fiului său, care a decedat între timp, fiind grav bolnav.

Pe Andrei Ianovici nu l-am putut găsi pentru a-i adresa întrebări și nici pe administratorul Style Designe Imobil, Roman Mișcenkov. La sediul firmei activează de fapt administratorul Style Designe Company, Iurie Cumatrenco, dar nici acesta nu era la birou.

Împrumuturi pentru companii din „grupul Șor”

În primăvara anului 2019, la scurt timp după ce Legea cu privire la asigurări care conținea amendamentul deputatului democrat Corneliu Dudnic a intrat în vigoare, a început cea de-a doua fază a operațiunii de devalizare a Moldasig și ASITO. Timp de o lună, din cele două companii de asigurări au fost scoase alte 160 de milioane de lei –  pentru două companii controlate de Ilan Șor – D.F.I. și Gemenii. Alți 184 de milioane de lei, la început de 2019, sunt scoși prin intermediul Gemenii dintr-o bancă comercială moldovenească.

Pe 22 martie 2019, a doua zi după constituirea Parlamentului votat în februarie, companiile de asigurări ASITO și Moldasig oferă câte un împrumut a câte 40 de milioane de lei casei de comerț Gemenii. În calitate de garant al împrumutului în acte figureaza SRL DFI, o companie-fiică a cunoscutului Dufremol al lui Ilan Șor. Imediat ce ajung pe conturile Gemenii, banii sunt transferați la Ground Avia Partner, o altă companie din imperiul lui Ilan Șor. Mai departe, banii se scurg în off-shore. Peste o lună, Gemenii restituie împrumuturile. 

Acest împrumut de 80 de milioane de lei, a fost precedat de alte tranzacții. Pe 6 februarie 2019, Gemenii primește un împrumut de 184 de milioane de lei de la Moldova Agroindbank, iar peste două zile transferă acești bani și încă aproape 55 de milioane de lei către aceeași Ground Avia Partner pentru procurarea întreprinderii care livrează mâncare la bordul aeronavelor – „Aeroport Catering”. Cu doar trei ani mai devreme, Ground Avia Partner a privatizat de la stat „Aeroport Catering” cu doar 5 milioane de lei.

Toți banii primiți din vânzarea companiei de catering aerian, Ground Avia Partner i-a transferat spre alte companii din grupul Șor, iar cea mai mare parte din bani pleacă pe conturile din Elveția ale unui off-shore din Cipru – Proteas Trustee Services Limited. La acest off-shore vom reveni și mai târziu.

Aviz pozitiv de la CNPF

Compania-fiică a Dufremol, D.F.I. SRL a luat alte două împrumuturi în valoare de 80 de milioane de lei de la ASITO și Moldasig pe 24 și 25 aprilie 2019. Împrumuturile au fost acordate pe o lună, iar garant al returnării banilor în acte figureaza „Avia Invest”, compania care a luat în concesiune Aeroportul Chișinău.

Pentru a putea acorda acest împrumut, directorul ASITO a solicitat un aviz din partea CNPF. Documentele consultate de Cutia Neagră arată că președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare a eliberat avizul chiar a doua  zi, fără a consulta Consiliul CNPF. Pe de altă parte, Valeriu Chițan neagă acest lucru.

VALERIU CHIȚAN, președinte CNPF: „Societatea a depus licența focusându-se doar pe deservirea portofoliului de contracte format de-a lungul anilor. Prin urmare, în condițiile unei activități nelicențiate, demersul ASITO referitor la împrumutul enunțat nu se încadrează în calificativul de prudențialitate, rolul regulatorului limitându-se doar la verificarea întrunirii cerințelor de solvabilitate și siguranță financiară pentru onorarea angajamentelor asumate. Avizul corespunzător emis de CNPF a fost coordonat de departamentele de profil și contrasemnat de membrii bordului. Respectiv, împrumutul nu afectează rezervele de obligații și nu expune societatea la riscuri de neplăți. Vreau să remarc că la moment sunt achitate 11 milioane de lei”.

ALEXANDRU SLUSARI, ex-deputat Platforma DA: „Principalul operator care a permis acest lucru evident că este CNPF, care a admis modificarea legislației, care a abrogat propriile ordonanțe, care a permis ca compania, precum ASITO, fără licență, fiind în stare gravă financiară să transfere minimum 100 de milioane, dar noi vorbim de ceea ce este probat, pentru mine cel puțin, să fie scoase din compania care se află aproape în insolvabilitate cu permisul CNPF, după mine este strigător la cer. Și desigur iarăși revenim la inacțiunile organelor de anchetă. Faptul că Procuratura și CNA știe de mai bine de 2 ani despre această schemă infracțională și nu acționează, invocând diferite motive, pentru mine este ceva de nepermis.

Tranzacție cu acordul BNM

Banii sustrași de DFI de la ASITO și Moldasig au fost transferați după aceeași schemă prin mai multe companii din grupul Șor, iar în final au ajuns la AIR INVESTMENTS SRL care a oferit, în aceeași zi, un împrumut de 2 milioane de euro miliardarului rus Andrei Goncearenko. Peste nouă luni, în decembrie 2019, presa din R. Moldova avea să afle că Goncearenco este noul beneficiar al Aeroportului Internațional Chișinău. În iunie 2019, Goncearenco ar fi depus cerere de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții. Împrumutul acordat lui Goncearenco a fost autorizat în aceeași zi de 24 aprilie 2019 și de Banca Națională a Moldovei, care a permis efectuarea tranzacției.

Am solicitat explicații de la Banca Națională despre această tranzacție, dar instituția ne-a oferit un răspuns evaziv.

„Eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea operațiunilor valutare se face strict în conformitate cu cerințele actelor normative în vigoare. În acest sens, Legea privind reglementarea valutară și Regulamentul privind autorizarea unor operațiuni valutare prevăd că Banca Națională autorizează sau refuză eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea operațiunilor valutare ținând cont de obiectivul fundamental al BNM stipulat în Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei. În același timp, se iau în considerare condițiile curente ale pieței monetare, de credit și valutare, de situația balanței de plăți a Republicii Moldova, și în mod implicit informațiile prezentate de către autoritățile competente ale statului privind caracterul suspect al operațiunii supuse autorizării și/sau al activității solicitantului în contextul legislației  privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc nu cunoaște despre existența vreunui dosar penal ce vizează împrumuturi acordate de companiile de asigurări.

LUCIAN ROGAC, avocat: „Poate sunt pornite anumite cauze penale, dar până la moment nu a fost dat careva statut clientului meu, din câte cunosc eu”.

Am încercat să obținem comentarii și de la Ilan Șor vizavi de împrumuturile pe care le-au luat companiile sale de la Moldasig și ASITO. I-am scris mesaje pe Facebook, unde deputatul fugar este activ în fiecare zi. Deși a văzut întrebările noastre nu am primit niciun răspuns.

Ceilalți 40 de milioane de lei împrumutați de DFI de la companiile de asigurări au ajuns în Cipru, tranzitând firma proprietară a hotelului Național. Dar despre această companie, prin care au fost spălați peste 6 milioane de euro și cum s-a implicat controversatul deputat Vladimir Andronache în scoaterea a 200 de milioane de lei din Moldova Gaz și Victoria Leasing în interesul lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, vă spunem în ediția de duminica viitoare a Cutiei Negre PLUS.

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.