/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Ultimul tun! Cum au scurs Plahotniuc și Șor sute de milioane de lei din companiile de asigurări

missing
07 septembrie 2021, ora 17:32

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au știut de mai bine de un an înainte că vor pierde puterea și vor fi nevoiți să fugă din Moldova. Înainte de a ceda conducerea statului și a fugi din Republica Moldova, Plahotniuc și Șor au dat o ultimă lovitură, de peste jumătate de miliard de lei. Banii au fost sustrași după același scenariu ca și în cazul „furtului miliardului”. Ținta principală – marile companii de asigurări, pe care le-au pus pe burtă după ce au scurs din ele aproape 300 de milioane de lei prin împrumuturi neperformante. Banii au fost transferați de pe un cont pe altul până s-au pierdut în jurisdicții off-shore. După ce a analizat zeci de tranzacții și documente, Cutia Neagră PLUS vă prezintă o investigație amplă despre „ULTIMUL TUN” tras de Plahotniuc și Sor în sistemul financiar din R. Moldova.

La fel ca și în cazul furtului miliardului din sistemul bancar, devalizarea sistemului de asigurări a fost pregătit mai întâi prin modificări de lege care au deschis portițele. Acestea au fost operate încă din vara anului 2018, prin intermediul deputatului democrat Corneliu Dudnic, cunoscut opiniei publice prin mai multe declarații și ieșiri scandaloase. La 10 iulie 2018, în contextul adoptării mai multor modificări la Legea cu privire la asigurări, Corneliu Dudnic a venit cu un amendament care a permis, în premieră, companiilor de asigurări să ofere împrumuturi.

Amendamentul lui Dudnic stabilește că dreptul de acordare a împrumuturilor vor avea doar companiile de asigurări a căror rată a solvabilității înregistrează mărimi duble peste limita stabilită de autoritățile de supraveghere, adică peste 400 de milioane de lei. Deputatul democrat își argumenta propunerea printr-un scop nobil – noi oportunități pentru companiile de asigurări care întrunesc condițiile de a câștiga, și mai mulți bani. Astăzi, fostul deputat susține că nu-și amintește despre acel amendament.

CORNELIU DUDNIC, ex-deputat PDM:

– Am avut mai multe inițiative și nu mai țin minte despre ce este vorba.

-Dvs ați propus un amendament prin care companiile de asigurri au primit în premieră dreptul de a oferi împrumuturi.

– Vă repet încă o dată că nu țin minte despre ce este vorba.

– După acele modificări legislative au fost oferite împrumuturi foarte mari. Acum sunt dosare penale pe acele acțiuni. Dvs nu ați fost chemat la Procuratură să dați careva explicații?

– Niciodată nu am fost chemat, nici vizat, nici nu am auzit de dosarele despre care vorbiți”.

În mod surprinzător, la acel moment, singura companie de asigurări care întrunea condițiile propuse de Dudnic era Moldasig. La scurt timp, acesteia i s-a alăturat și ASITO, după ce Comisia Națională a Pieței Financiare i-a oferit undă verde. Instituția de stat și-a abrogat niște decizii din 2015, prin care a interzis extragerea banilor din conturile de depozit ale ASITO fără permisiunea prealabilă a CNPF. Hotărârea CNPF a fost emisă în septembrie 2018, pe când amendamentul lui Dudnic mai aștepta votarea în Parlament. Documentul a fost votat abia în noiembrie 2018 și a intrat în vigoare în ianuarie 2019.

VALERIU CHITAN, președinte CNPF : „Sancțiunile aplicate participanților profesioniștiai pieței de regulă au un caracter temporar, scopul în sine fiind remedierea lucrurilor. În doi ani, CNPF practic a adus societatea la ,,new normal”, soluționând toate litigiile cu clienții, indicatorii-cheie de activitate operațională întrunind cerințele prudențiale. Retragerea administrării speciale și anularea interdicțiilor asupra operațiunilor bancare, de rând cu raționamentele profesionale, au fost întemeiate și pe deciziile judecătorești și ale organelor de anchetă care au ridicat sechestrul aplicat la timpul respectiv față de mijloacele bănești ale companiei ,,ASITO” în conturile bancare”.

Achiziții de acțiuni în firme fictive

În așteptarea legii care să permită furtul de bani prin împrumuturi din companiile de asigurări, Moldasig și ASITO au fost stoarse în toamna lui 2018 de aproape 150 de milioane de lei printr-o altă schemă. Cele două companii de asigurări, aflate sub administrarea specială a statului, au investit zeci de milioane de lei în procurarea de acțiuni în companii fictive, apărute peste noapte, cu administratori dubioși. Banii plătiți pentru aceste acțiuni au ajuns la firme asociate lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, iar o parte din ei au fost folosiți de ultimul pentru a privatiza compania AIR Moldova.

Primele milioane din Moldasig pleacă spre conturile firmelor asociate lui Vlad Plahotniuc la început de septembrie 2018. Compania de asigurări transferă peste 38 de milioane de lei către o companie de brokeri la bursa de valori – Valinvest, pentru procurarea unor acțiuni, conform unui contract de intermediere. Imediat ce primește banii, firma de brokeri îi transferă pe conturile REAL CONCEPT IMOBIL, companie fondată cu două luni mai devreme de vestitul Finpar Invest al lui Plahotniuc. In proprietatea acestei firme, Finpar transmite mai multe „imobile de suflet” ale lui Vlad Plahotniuc – clădirea GBC, vila urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului și un teren de zece hectare din preajma Autogării de Nord.

Îndată ce banii de la Moldasig, vă amintim că era vorba de 38 de milioane de lei, ajung pe conturile firmei proprietară a GBC, aceasta îi transferă, sub formă de împrumut, unei alte companii creată cu o lună mai devreme – Investment Management Group, fondată și administrată de un oarecare Andrei Găgăuz.

Sediul firmei într-o benzinărie

„În cei trei ani de existență, Investment Management Group nu a înregistrat nicio activitate economică și nu a avut venituri.  În schimb, tocmai prin această firmă, au fost scoase din Moldova peste 200 de milioane de lei și transferate în off-shoruri controlate de Vladimir Plahotniu. Banii au fost sustrași de la companiile de asigurări Moldasig și Asito. Pentru a-l întreba cum a fost posibil acest lucru am venit să-l căutăm pe administratorul firmei la sediul companiei care, potrivit actelor, se află pe adresa bulevardul Decebal 99/3. Dar aici în prezent este o benzinărie. Am consultat între timp și documentele cadastrale și am identificat o altă legătură cu Vladimir Plahotniuc. În trecut, terenul și o construcție de peste 200 de metri pătrați s-au aflat în proprietatea firmei Finpar Invest, afiliată lui Plahotniuc. În 2018, imobilul a fost demolat, iar în locul acestuia a fost construită benzinăria”.

L-am căutat pe administratorul Investment Management Group, Andrei Găgăuz, și acasă, câteva zile la rând, dar nimeni nu ne-a deschis. Andrei Găgăuz  are domiciliul într-un apartament micuț, de 37 metri pătrați din sectorul Telecentru. În acte, ca proprietară a imobilului figurează o femeie cu același nume.

Vecinii ne-au spus că apartamentul se dă în chirie de câțiva ani:

„- Noi căutăm proprietarii din apartamentul 1. Locuiește aici cineva că venim de câteva zile și nu deschide nimeni, dacă îi cunoașteți pe vecini?

– Sunt niște fetișoare la gazdă.

– Dar un băiat Andrei Găgăuz nu trăiește aici, nu-l cunoașteți?

– El a trăit mai înainte.

– Dar de mult timp ei nu mai trăiesc aici?

– Au vreo 2-3 ani”.

La doar o lună de la prima tranzacție, pe 28 septembrie 2018, sub același pretext de procurare a unui pachet de acțiuni, Moldasig mai scoate din conturile sale încă 59 de milioane de lei pe care îi transferă către o altă firmă fictivă, creată peste noapte – Style Design Imobil. Către aceeași companie, trei săptămâni mai târziu, imediat ce conturile sale de depozit sunt scoase de sub interdicții de către CNPF, ASITO direcționează alte 49 de milioane de lei, cu același pretext – plata pentru acțiuni. În total, spre această firmă-fantomă, cele două companii de asigurări au transferat 108,5 milioane de lei!

Banii urmau a fi folosiți pentru procurarea acțiunilor companiei fiice a Style Design Imobil – Style Design Company, iar singurul bun pe care firma urma să îl aibă în proprietate este o clădire din preajma magazinului Gemenii, deținută anterior de Confederația Sindicatelor și cumpărată în 2015 de firme interpuse ale lui Ilan Șor. Imobilul a ajuns în proprietatea Style Design Company prin aport de capital social de la casa de comerț Gemenii. La sfârșitul anului 2020, Comisia Națională a Pieței Financiare a pus interdicție de înstrăinare a clădirii de pe str. Puskin.

În cei trei ani de existență, compania Style Design Company, în care Asito și Moldasig au cumpărat acțiuni la prețul de peste un milion de lei per acțiune, nu a obținut niciun leu profit.

Style Design Imobil a fost creat pe 12 septembrie 2018, chiar în ajunul tranzacțiilor prin care a primit 108,5 milioane de lei de la Moldasig si Asito.

Compania își are sediul în aceeași clădire de pe Puskin, iar administrator şi asociat unic este Roman Mișcenkov, cetățean al Federației Ruse, fratele soţiei noului beneficiar, în acte, al Aeroportului Internaţional Chişinău, Andrei Goncearenko. Tot el beneficiar, în acte, al companiilor off-shore care în toamna lui 2018 au procurat de la Plahotniuc firma Real Concept Imobil, deținătoare a GBC, a conacului de lângă Parlament și a terenului de 5 hectare de lângă Autogara Nord. Acest teren de pe str. Tudor Vladimirescu a fost folosit drept gaj în tranzacțiile de procurare de acțiuni încheiate de ASITO și Moldasig cu Style Design Imobil. Imediat ce cele două companii au transferat banii către firma-anonimă a cumnatului lui Goncearenko, ultimul a vândut terenul către Exfactor-grup. Astăzi, deja pe acest teren se pregătește construcția unui complex de blocuri locative.

Ce a făcut Style Design Imobil cu cei peste o sută de milioane de lei pompați din Asito și Moldasig?  49,2 milioane de lei i-a transferat către aceeași firmă asociată lui Plahotniuc – Investment Management Group. La scurt timp, pe conturile companiei mai ajung și banii de la vânzarea terenului de lângă Autogara de Nord, de către Real Concept Imobil, și toate sumele adunate, peste 8 milioane de euro, sunt transferate pe conturile unor firme off-shore din Hong-Kong și Insulele Virgine Britanice, asociate de presă cu numele lui Vlad Plahotniuc. 8 milioane de lei, administratorul companiei, Andrei Gagauz, i-a extras în numerar. Restul de 59 de milioane de lei obținuți de firma cumnatului miliardarului rus Andrei Goncearenko ar fi fost folosiți, potrivit procurorilor, pentru privatizarea singurei companii aeriene de stat AIR Moldova.

Bani pentru privatizarea AIR Moldova

În seara zilei de 28 septembrie 2018, Olga Evdochimova, o pensionară din sectorul Botanica al capitalei a mers la un oficiu al „Moldova Agroindbank” și a primit, în numerar, 60 de milioane de lei. Banii îi fuseseră oferiți ca împrumut de același Style Design Imobil. Potrivit procurorilor, acești bani erau tocmai cei primiți de firmă de la Moldasig. Geanta cu cei aproape 60 de milioane de lei au fost eliberați bătrânei după încheierea zilei operaționale a băncii, contrar cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor. Ulterior acești bani, potrivit anchetei penale, ar fi fost folosiți pentru privatizarea AIR Moldova.

Luni, la distanța de două zile de la aceste evenimente, la oficiul aceleiași bănci comerciale, cu o geantă doldora de bani se prezintă Andrei Ianovici. Bărbatul este co-fondator al firmei  Civil Aviation Grup, cea care în aceeași zi a cumpărat Air Moldova. Ianovici depune, fără niciun obstacol, 50 de milioane de lei pe contul său și imediat îi acordă ca împrumut din partea fondatorului către Civil Aviation Grup, iar ultima îi transferă în aceeași zi către Trezoreria de Stat ca plată pentru privatizarea AIR Moldova.

Cutia Neagră a trimis o solicitare la Procuratură pentru a afla care este soarta dosarului penal ce vizează privatizarea companiei „Air Moldova”, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

Pensionara care a luat cash la bancă 50 milioane lei

Am mers și acasă la pensionară ca sa discutăm despre misteriosul împrumut de aproape 60 de milioane pe care l-a primit de la firma implicată în tranzacții cu ASITO și Moldasig. Nici aici nu am găsit pe nimeni acasă. O vecină ne-a declarat că Olga Evdochimova nu ar locui aici:

„- Așa persoană eu nu cunosc.

– Dar cine locuiește în apartamentul 12, cunoașteți? Nu locuiește o doamnă în vârstă?

– Nu cunosc. Îmi cer scuze, am oaspeți”.

Acum doi ani, jurnaliștii de la Rise Moldova au vorbit cu Olga Evdochimova. Femeia a confirmat că a primit banii pe contul său, i-a ridicat în numerar de la bancă și i-a transmis mai departe unei cunoștințe de-a fiului său, care a decedat între timp, fiind grav bolnav.

Pe Andrei Ianovici nu l-am putut găsi pentru a-i adresa întrebări și nici pe administratorul Style Designe Imobil, Roman Mișcenkov. La sediul firmei activează de fapt administratorul Style Designe Company, Iurie Cumatrenco, dar nici acesta nu era la birou.

Împrumuturi pentru companii din „grupul Șor”

În primăvara anului 2019, la scurt timp după ce Legea cu privire la asigurări care conținea amendamentul deputatului democrat Corneliu Dudnic a intrat în vigoare, a început cea de-a doua fază a operațiunii de devalizare a Moldasig și ASITO. Timp de o lună, din cele două companii de asigurări au fost scoase alte 160 de milioane de lei –  pentru două companii controlate de Ilan Șor – D.F.I. și Gemenii. Alți 184 de milioane de lei, la început de 2019, sunt scoși prin intermediul Gemenii dintr-o bancă comercială moldovenească.

Pe 22 martie 2019, a doua zi după constituirea Parlamentului votat în februarie, companiile de asigurări ASITO și Moldasig oferă câte un împrumut a câte 40 de milioane de lei casei de comerț Gemenii. În calitate de garant al împrumutului în acte figureaza SRL DFI, o companie-fiică a cunoscutului Dufremol al lui Ilan Șor. Imediat ce ajung pe conturile Gemenii, banii sunt transferați la Ground Avia Partner, o altă companie din imperiul lui Ilan Șor. Mai departe, banii se scurg în off-shore. Peste o lună, Gemenii restituie împrumuturile. 

Acest împrumut de 80 de milioane de lei, a fost precedat de alte tranzacții. Pe 6 februarie 2019, Gemenii primește un împrumut de 184 de milioane de lei de la Moldova Agroindbank, iar peste două zile transferă acești bani și încă aproape 55 de milioane de lei către aceeași Ground Avia Partner pentru procurarea întreprinderii care livrează mâncare la bordul aeronavelor – „Aeroport Catering”. Cu doar trei ani mai devreme, Ground Avia Partner a privatizat de la stat „Aeroport Catering” cu doar 5 milioane de lei.

Toți banii primiți din vânzarea companiei de catering aerian, Ground Avia Partner i-a transferat spre alte companii din grupul Șor, iar cea mai mare parte din bani pleacă pe conturile din Elveția ale unui off-shore din Cipru – Proteas Trustee Services Limited. La acest off-shore vom reveni și mai târziu.

Aviz pozitiv de la CNPF

Compania-fiică a Dufremol, D.F.I. SRL a luat alte două împrumuturi în valoare de 80 de milioane de lei de la ASITO și Moldasig pe 24 și 25 aprilie 2019. Împrumuturile au fost acordate pe o lună, iar garant al returnării banilor în acte figureaza „Avia Invest”, compania care a luat în concesiune Aeroportul Chișinău.

Pentru a putea acorda acest împrumut, directorul ASITO a solicitat un aviz din partea CNPF. Documentele consultate de Cutia Neagră arată că președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare a eliberat avizul chiar a doua  zi, fără a consulta Consiliul CNPF. Pe de altă parte, Valeriu Chițan neagă acest lucru.

VALERIU CHIȚAN, președinte CNPF: „Societatea a depus licența focusându-se doar pe deservirea portofoliului de contracte format de-a lungul anilor. Prin urmare, în condițiile unei activități nelicențiate, demersul ASITO referitor la împrumutul enunțat nu se încadrează în calificativul de prudențialitate, rolul regulatorului limitându-se doar la verificarea întrunirii cerințelor de solvabilitate și siguranță financiară pentru onorarea angajamentelor asumate. Avizul corespunzător emis de CNPF a fost coordonat de departamentele de profil și contrasemnat de membrii bordului. Respectiv, împrumutul nu afectează rezervele de obligații și nu expune societatea la riscuri de neplăți. Vreau să remarc că la moment sunt achitate 11 milioane de lei”.

ALEXANDRU SLUSARI, ex-deputat Platforma DA: „Principalul operator care a permis acest lucru evident că este CNPF, care a admis modificarea legislației, care a abrogat propriile ordonanțe, care a permis ca compania, precum ASITO, fără licență, fiind în stare gravă financiară să transfere minimum 100 de milioane, dar noi vorbim de ceea ce este probat, pentru mine cel puțin, să fie scoase din compania care se află aproape în insolvabilitate cu permisul CNPF, după mine este strigător la cer. Și desigur iarăși revenim la inacțiunile organelor de anchetă. Faptul că Procuratura și CNA știe de mai bine de 2 ani despre această schemă infracțională și nu acționează, invocând diferite motive, pentru mine este ceva de nepermis.

Tranzacție cu acordul BNM

Banii sustrași de DFI de la ASITO și Moldasig au fost transferați după aceeași schemă prin mai multe companii din grupul Șor, iar în final au ajuns la AIR INVESTMENTS SRL care a oferit, în aceeași zi, un împrumut de 2 milioane de euro miliardarului rus Andrei Goncearenko. Peste nouă luni, în decembrie 2019, presa din R. Moldova avea să afle că Goncearenco este noul beneficiar al Aeroportului Internațional Chișinău. În iunie 2019, Goncearenco ar fi depus cerere de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții. Împrumutul acordat lui Goncearenco a fost autorizat în aceeași zi de 24 aprilie 2019 și de Banca Națională a Moldovei, care a permis efectuarea tranzacției.

Am solicitat explicații de la Banca Națională despre această tranzacție, dar instituția ne-a oferit un răspuns evaziv.

„Eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea operațiunilor valutare se face strict în conformitate cu cerințele actelor normative în vigoare. În acest sens, Legea privind reglementarea valutară și Regulamentul privind autorizarea unor operațiuni valutare prevăd că Banca Națională autorizează sau refuză eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea operațiunilor valutare ținând cont de obiectivul fundamental al BNM stipulat în Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei. În același timp, se iau în considerare condițiile curente ale pieței monetare, de credit și valutare, de situația balanței de plăți a Republicii Moldova, și în mod implicit informațiile prezentate de către autoritățile competente ale statului privind caracterul suspect al operațiunii supuse autorizării și/sau al activității solicitantului în contextul legislației  privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc nu cunoaște despre existența vreunui dosar penal ce vizează împrumuturi acordate de companiile de asigurări.

LUCIAN ROGAC, avocat: „Poate sunt pornite anumite cauze penale, dar până la moment nu a fost dat careva statut clientului meu, din câte cunosc eu”.

Am încercat să obținem comentarii și de la Ilan Șor vizavi de împrumuturile pe care le-au luat companiile sale de la Moldasig și ASITO. I-am scris mesaje pe Facebook, unde deputatul fugar este activ în fiecare zi. Deși a văzut întrebările noastre nu am primit niciun răspuns.

Ceilalți 40 de milioane de lei împrumutați de DFI de la companiile de asigurări au ajuns în Cipru, tranzitând firma proprietară a hotelului Național. Dar despre această companie, prin care au fost spălați peste 6 milioane de euro și cum s-a implicat controversatul deputat Vladimir Andronache în scoaterea a 200 de milioane de lei din Moldova Gaz și Victoria Leasing în interesul lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, vă spunem în ediția de duminica viitoare a Cutiei Negre PLUS.

 

 

 

 

 

 

 

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
/VIDEO/ Bucurie pentru fanii Harry Potter: Figurina unui personaj din film, suspendată deasupra Tower Bridge
/VIDEO/ Bucurie pentru fanii Harry Potter: Figurina unui personaj din film, suspendată deasupra Tower Bridge

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram