/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Prima ședință de judecată de la CA Chișinău, în dosarul lui Șor, a fost amânată! Unul din cei trei magistrați din complet a declarat abținere

missing
13 septembrie 2021, ora 15:15

Prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul în care Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a fost amânată! Asta după ce unul din cei trei magistrați din complet a declarat abținere de la judecarea cauzei. 

Ședința, programată pentru astăzi, 13 septembrie, la ora 14:00, a fost amânată pentu o săptămână după ce judecătorul Stelian Teleucă a refuzat să examineze cauze din cauza unui presupus conflict de interese.

„Mi-am dat seama că Banca de Economii este recunoscută în calitate de parte civilă și sunt incompatibil pentru examinarea acestei cauze deoarece dețin acțiuni în această bancă. Acest fapt l-am declarat în fiecare an în decalarația de avere și interese persoanle. Ținând cont că a fost prejudiciat un agent economic unde am interes personal, consider că nu am dreptul să particip la examinara acestei cauze”, a declarat judecătorul Stelian Teleucă.

Așa cum s-a întâmplat și la alte ședințe, care au avut loc în ultimii ani la Curtea de Apel Cahul, deputatul fugar Ilan Șor nu a fost prezent la ședința de judecată.

Avocații susțin că Ilan Șor ar avea mai multe lucruri de spus pe marginea dosarului său de învinuire, însă nu se întoarce în țară pentru că nu s-ar simți în siguranță.

Totodată, expertiza financiară a dosarului în care este vizat Ilan Șor, solicitată de avocații acestuia încă de pe vremea când cauza era examinată la Curtea de Apel Cahul, așa și nu a fost nici măcar început, astfel că dosarul ar mai putea fi tergiversat. Următoarea ședință de judecată în acest dosar urmează să aibă loc în data de 21 septembrie.

Curtea Supremă de Justiție a admis în 20 august cererea avocaților lui Ilan Șor și au dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa lui Şor Ilan de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată după zece tentative eșuate ale avocaților de a obține acest lucru.

În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când democrații au pierdut guvernarea.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor.

De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în legătură cu probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual. În luna martie, dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdilă, tot el și raportor în completul de judecători care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram