/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Parlamentul a inițiat controlul asupra activității Centrului Național Anticorupție. Sergiu Sîrbu - responsabil de corespondență

14 septembrie 2021, ora 16:32

Parlamentul a inițiat controlul parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA), după prima ședință comună a Comisiei securitate națională apărare și ordine publică și a Comisiei juridice, numiri și imunități privind evaluarea CNA.

Ședința, care a fost una organizatorică, s-a desfășurat ca urmare a adoptării de către Parlament, la data de 9 septembrie curent, a Hotărârii privind inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA. Astfel, în cadrul ședinței comune, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a fost ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar.

Persoana responsabilă de corespondența Comisiei cu CNA, pe perioada desfășurării procesului de evaluare a activității acestuia, a fost desemnat Sergiu Sîrbu, consultant al Comisiei juridice, numiri și imunități.

Membrii comisiei au examinat propunerile privind intervalul de timp al activității CNA, care va fi supus evaluării. Astfel, s-a decis că acesta va constitui perioada anilor 2016 – 2021.

Totodată, de către membrii comisiei au fost stabilite o serie de subiecte prioritare care vor fi examinate în procesul de evaluare.

Printre acestea se menționează:

  • faptele de corupere a deputaților și acțiunile întreprinse de CNA în vederea elucidării acestor cazuri;
  • fluctuația cadrelor în instituție; audierea și evaluarea raportului CNA pentru anul 2020;
  • obiectivele pe care și le-a asumat fiecare dintre conducătorii CNA, în perioada de referință și gradul de realizare a acestora;
  • evaluarea rapoartelor de monitorizare a activității CNA de către instituțiile internaționale și a recomandărilor pentru perioada 2016-2021;
  • numărul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de corupție în domeniul justiției, inclusiv cele finalizate și expediate instanțelor de judecată;
  • activitatea subdiviziunii securitate internă a CNA, cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA; etc.

În conformitate cu Hotărârea Parlamentului, raportul cu privire la controlul parlamentar realizat urmează să fie prezentat în termen de până la 30 de zile, în plenul Legislativului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram