Parlamentul a inițiat controlul parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA), după prima ședință comună a Comisiei securitate națională apărare și ordine publică și a Comisiei juridice, numiri și imunități privind evaluarea CNA.

Ședința, care a fost una organizatorică, s-a desfășurat ca urmare a adoptării de către Parlament, la data de 9 septembrie curent, a Hotărârii privind inițierea controlului parlamentar asupra activității CNA. Astfel, în cadrul ședinței comune, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a fost ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar.

Persoana responsabilă de corespondența Comisiei cu CNA, pe perioada desfășurării procesului de evaluare a activității acestuia, a fost desemnat Sergiu Sîrbu, consultant al Comisiei juridice, numiri și imunități.

Membrii comisiei au examinat propunerile privind intervalul de timp al activității CNA, care va fi supus evaluării. Astfel, s-a decis că acesta va constitui perioada anilor 2016 – 2021.

Totodată, de către membrii comisiei au fost stabilite o serie de subiecte prioritare care vor fi examinate în procesul de evaluare.

Printre acestea se menționează:

  • faptele de corupere a deputaților și acțiunile întreprinse de CNA în vederea elucidării acestor cazuri;
  • fluctuația cadrelor în instituție; audierea și evaluarea raportului CNA pentru anul 2020;
  • obiectivele pe care și le-a asumat fiecare dintre conducătorii CNA, în perioada de referință și gradul de realizare a acestora;
  • evaluarea rapoartelor de monitorizare a activității CNA de către instituțiile internaționale și a recomandărilor pentru perioada 2016-2021;
  • numărul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de corupție în domeniul justiției, inclusiv cele finalizate și expediate instanțelor de judecată;
  • activitatea subdiviziunii securitate internă a CNA, cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA; etc.

În conformitate cu Hotărârea Parlamentului, raportul cu privire la controlul parlamentar realizat urmează să fie prezentat în termen de până la 30 de zile, în plenul Legislativului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!