/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”

Ambasada Marii Britanii la Chișinău, alături de TV8: „...poate continua cu încredere să ofere publicului știri imparțiale și de înaltă calitate”

15 septembrie 2021, ora 18:06

„Conducerea TV8 a acționat rapid și eficient pentru a face față unei situații de criză care a implicat conflictul de interese din partea unuia dintre jurnaliștii postului, iar acum, poate continua cu încredere să ofere publicului știri imparțiale și de înaltă calitate”. Este declarația făcută de ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Excelența Sa, Steven Fisher, în timpul unei întâlniri cu jurnalista de investigații, Mariana Rață și alți colegi de la TV8. 

La întrevederea la care au fost discutate atacurile din ultimele zile asupra postului nostru de televiziune, ambasadorul britanic și-a exprimat sprijinul și solidaritatea cu TV8. În opinia lui Steven Fisher, prin aceste atacuri. s-ar urmări discreditarea echipei TV8.

„Presiunea și amenințările exercitate asupra jurnaliștilor și instituțiilor media nu sunt acceptabile, sub nicio formă. Mass-media independentă reprezintă un pilon important al unei democrații durabile. De la înființarea sa, TV8 a dat dovadă de profesionalism, integritate și dedicare pentru știrile obiective si corecte din Moldova”, a subliniat ambasadorul Marii Britanii în țara noastră, Steven Fisher.

Totodată, ambasadorul britanic și-a reiterat sprijinul pentru toți jurnaliștii independenți din Moldova.

„Este nevoie de mult curaj și profesionalism pentru a face față presiunii din partea intereselor obscure pentru care media liberă reprezintă o amenințare reală. Vreau să-mi exprim solidaritatea față de jurnaliștii și posturile care stau ferm în apararea libertății de exprimare și a statului de drept în Moldova”, a mai menționat Steven Fisher.

TV8 s-a pomenit ținta mai multor atacuri după ce jurnalista Natalia Morari, care a anunțat Consiliul de Administrație despre conflictul personal de interese ce reiese din relația ei cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost exclusă din echipa de observatori ai televiziunii, iar emisiunea ei a fost retrasă din grilă.

Zilele trecute, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei a sugerat în cadrul unei ediții speciale de la TV8, că în spatele atacurilor asupra TV8 ar sta politicieni și persoane din afara politicului care au figurat în investigațiile realizate de echipa „Cutia Neagră Plus”.

De altfel, jurnalista de investigații de la TV8, Mariana Rață a fost marți amenințată cu judecata de către controversatul om de afaceri, Veasceslav Platon, fugar din luna iulie. Acesta i-a trimis deja o cerere prealabilă în care îi cere să dezmintă afirmațiile făcute în cadrul editorialului de la sfârșitul ediției „Cutiei Negre” din data de 9 septembrie, atunci când Mariana Rață s-a referit investigațiile care vizează ilegalitățile, schemele și furturile comise de Plahotniuc, Șor și Platon, personaje care „ar reprezenta un mare pericol pentru stat”.

În cererea prealabilă, Veaceslav Platon afirmă că informațiile nu ar corespunde realității și l-ar defăima. „Prin aceste informații defăimătoare, se apreciază ca fiind constatată vinovăția mea în ilegalități, scheme și fururi, care au cauzat daune extraordinare R. Moldova”, se menționează în cerere.

Platon îi cere jurnalistei TV8 ca în termen de 5 zile să dezmintă afirmațiile făcute în ediția din 9 septembrie și să îi prezinte scuze publice. În caz contrar, spune Platon, va merge în instanța de judecată. Acesta cere prejudicii morale și cheltuieli de asistență juridică în mărime de 100 de mii de lei.

Jurnalista Mariana Rață se declară convinsă că atacurile din ultimele zile asupra TV8 au scopul de a o intimida pentru investigațiile realizate la „Cutia Neagră Plus”.

„Urmare a atacurilor orchestrate din ultimele zile îmi este deja clar că scopul lor este de a mă intimida pentru investigațiile pe care le-am realizat și cele pe care urmează să le realizez. Anunț pe această cale că, indiferent de tacticile și metodele pe care le aplică diferiți actori pentru a mă demoraliza, voi continua să îmi fac munca onest și corect. Legat de cererea de judecată a controversatului Veaceslav Platon, îl așteptăm să revină în Republica Moldova și să participe la ședințele de judecată”, a menționat jurnalista TV8, Mariana Rață.

Întâmplător sau nu, unul dintre canalurile de youtube ale tv8 a fost blocat noaptea trecută. Este vorba de Știrile TV8, pe care postul nostru de televiziune transmitea live și publica reportajele pe care le realizează colegii de la redacția de știri tv. După ce am constatat acest lucru, am anunțat poliția, iar astăzi, la sediul TV8 și-a făcut apariția o echipă de specialiști de la infracțiuni cibernetice. Deocamdată, oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili în ce condiții a fost blocat canalul și cine este responsabil de această acțiune.

Situația din jurul postului de televiziune TV8 a provocat și îngrijorarea ONG-urilor de media, care au transmis un mesaj de solidaritate pentru toți jurnaliștii care își fac onest meseria și au spus că în prezent, are loc o campanie de denigrare a echipei TV8.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram