/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Ultimul tun! 200 milioane lei, scoase într-o zi de la Moldovagaz și compania de leasing a lui Andronachi

missing
15 septembrie 2021, ora 11:15

Săptămâna trecută, „Cutia Neagră Plus” a dezvăluit informații despre ultimul tun dat de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor înainte de a fugi din R. Moldova. Aproape 300 de milioane de lei au fost sustrași din două companii de asigurări prin împrumuturi fictive și procurări de active. Astăzi vă arătăm cum doar într-o singură zi au mai fost sustrase alte 200 de milioane de lei. De această dată, ținta a fost Moldovagaz și o companie de leasing. În ambele cazuri, urmele duc și spre controversatul politician Vladimir Andronache.

12 aprilie 2019. După mai bine de o lună de negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare, liderul informal al Partidului Socialiștilor, tot el președinte al republicii, Igor Dodon, iese într-o conferință de presă și anunță decizia Consiliului republican al partidului  – PSRM este gata să formeze o coaliție de guvernare doar cu blocul ACUM. Dacă nu – anticipate!

În aceeași zi, directorul întreprinderii Moldovatransgaz, companie-fiică a Moldovagaz, Andrei Damașcan, și directorul Victoria Leasing, Valeriu Gîrbu, încheie un contract de împrumut de 100 de milioane de lei, cam cât este fondul salarial al companiei de transport a gazelor pentru un an întreg! Firma de leasing aparține oficial familiei deputatului de pe atunci al PD, Vlad Andronache. Compania își asumă față de Moldovatransgaz să returneze împrumutul în cel mult o lună. Contractul de împrumut a celor 100 de milioane de lei, la o rată a dobânzii de 7 %, conține doar două pagini și nu face nicio referire la gaj sau o altă formă de garantare a împrumutului. Documentul ajuns în posesia Cutiei Negre nu face trimitere la temeiul acordării împrumutului și scopul pentru care urmează a fi cheltuiți cei 100 de milioane de lei. Banii au fost dați în baza încrederii!

Culmea este că documentele consultate de Cutia Neagră arată că la acel moment Moldovatransgaz nu avea pe conturi banii pe care se asuma să îi împrumute firmei lui Andronache. Banii au apărut pe conturile Moldovatransgaz abia peste trei zile, pe 15 aprilie, când, urmare a unei cereri depuse de Damașcan, Moldovagaz transferă pe conturile companiei-fiice exact 100 de milioane de lei. Suma este plătită în avans pentru servicii de transportare externă. Imediat după asta, banii pleacă de pe conturile Moldovatransgaz spre un cont al Victoria Leasing de la Victoriabank.

Cutia Neagră a consultat statutul intern al companiei Moldovatransgaz, pentru a verifica dacă aceasta putea acorda un asemenea împrumut unui agent economic și dacă acest lucru putea fi făcut fără acordul Consiliului de Administrare al companiei. Nu am găsit nicio prevedere care să permită acest lucru.

Într-o scrisoare internă din cadrul Moldovagaz, ajunsă în posesia noastră, șefa Direcției economico-financiară, Lidia Zamșa, explică lucrurile astfel:

„Redirecționările sau efectuarea de plăți ulterioare din suma menționată au fost realizate de către SRL Moldovatransgaz fără a prezenta în cadrul Direcției a unui plan al achitărilor, fără a coordona prealabil necesitatea efectuării acestora și recepționarea unui răspuns confirmativ, precum și fără a informa preventiv despre intențiile acestora”.

A știut totuși cineva din conducerea Moldovagaz ce urma să facă Moldovatransgaz cu cele 100 de milioane de lei? Cutia Neagră a încercat să afle răspuns de la directorul interimar din acea perioadă al Moldovagaz – Iacov Cazacu.

IACOV CAZACU, ex-director „Moldovagaz”: „Asta se practica toată vremea. La „Moldovatransgaz” se dădea în avans pentru servicii de transport. Dvs nu cunoașteți nimic despre împrumutul acesta oferit de „Moldovatransgaz” către „Victoria Leasing”

L-am contactat telefonic pentru mai multe explicații și pe Andrei Damașcan, fostul director „Moldovatrasgaz”, dar acesta nu-și amintește despre împrumutul generos acordat în 2019 companiei Victoria Leasing.

ANDREI DAMAȘCAN, ex-director „Moldovatransgaz”:

„ – Apelați la contabilitate. Eu nu țin minte. Nu vă supărați, dar a trecut mult timp ca eu să țin minte care împrumut și de unde. Detalii nu țin minte, chiar și împrumutul nu-l țin minte.

100 de milioane de lei au fost oferite foarte rapid, pentru o lună la „Victoria Leasing”. Nu vă amintiți?

Dvs știți mai mult decât mine”.

Traseul de mai departe al celor 100 de milioane de lei urmează aceeași schemă: companii interpuse, dividente oferite în avans de firme-fantomă unor acționari fictivi și desigur urma banilor se pierde în jurisdicții off-shore.

Imediat ajunși pe conturile Victoria Leasing, firma soției lui Vlad Andronache, banii pleacă instantaneu pe conturile Avia Invest, compania care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Pretextul – tot un împrumut. Și exact același argument, acordare de împrumut sau returnare a unei datorii, este folosit pentru a împrăștia banii mai departe spre alte companii afiliate lui Ilan Șor. Cei mai mulți bani pleacă spre Ground AVIA PARTNER, aproape 87 de milioane de lei. Despre această companie afiliată lui Șor am vorbit și în primul episod al investigației ULTIMUL TUN. Pe conturile firmei, în aprilie 2019, au mai ajuns 80 de milioane de lei, împrumutați de Gemenii de la Moldasig și Asito și alte 239 de milioane de lei, pe care Gemenii i-a plătit în martie pentru procurarea companiei Aeroport Catering. În total, Cutia Neagră a depistat tranzacții de peste 400 de milioane de lei făcute pe conturile acestei companii.

Există mai multe indicii că Ground Avia Partner este o companie afiliată lui Ilan Șor. Firma își are sediul pe teritoriul Aeroportului Chișinău, dar fondatoare a fost o companie cu sediul pe str. Zimbrului 10A, unde se află un fost hotel al Sindicatelor, preluat anterior de Ilan Șor. La aceeași adresă sunt înregistrate mai multe firme afiliate politicianului fugar. Potrivit unei investigații apărute anterior în presă, Ground Avia Partner  a fost fondată în 2015 cu scopul de asigura monopolul firmelor lui Sor pe piața serviciilor de handling la Aeroport. Informațiile consultate de noi arată că în 2019, când Șor și Plahotniuc au pus în aplicare ultimul lor tun, această companie a fost folosită în calitate de pușculiță pentru a aduna la un loc banii scoși prin diferite scheme, iar apoi a-i transmite spre jurisdicții off-shore.

Din cele 400 de milioane ajunse pe conturile Ground Avia Partner, o sumă considerabilă este scoasă cash în februarie-aprilie 2019. Compania care în 2018 a înregistrat profituri de aproape 9 milioane de lei decide să plătească în avans proaspăt numitului asociat-fondator dividente de 93 de milioane de lei. Acționarul norocos este Ilie Tonițoi, un bărbat de 80 de ani, care a lucrat o bună parte din viață ca simplu angajat la Aeroportul Internațional Chișinău.

Reporterul Cutia Neagră a mers să-l caute pe bărbat la el acasă, în orășelul Sângera, de lângă Chișinău. Ne-a deschis soția acestuia care a negat orice implicare a soțului său în schemă și afilierea acestuia cu firma „Grand Avia Partner”.

„ – El nu este niciun fondator. El nu are nicio atribuție. El e grav bolnav și nu dă niciun interviu, nu poate vorbi.

– Potrivit informațiilor noastre, dumnealui a fost la bancă, a ridicat bani, a făcut transferuri.

– Asta cineva a făcut din partea lui. El nu a făcut.

-El personal nu a fost?

-El nu poate umbla.

-Dar în 2019?

-Nici în 2019 el nu a fost. El în 2019 a avut insult. Nu are el atribuție. Cineva l-a folosit pe dânsul.

-El bănuiește că cineva i-a folosit buletinul?

– Așa poate să fie. Altceva ce poate să fie? El doar a lucrat acolo. Toate datele au fost introduse acolo”.

Revenim la Ground Avia Partner și ceilalți peste 400 de milioane de lei ajunși pe conturile firmei. Acești bani au fost pulverizați prin o sumedenie de companii – inclusiv AIR Moldova și ANIK Imobil. Numele ultimei companii apare în cel mai recent scandal legat de Hotelul Național. Alfa-Engeneering, firma-proprietară a hotelului,  s-a aflat un an în posesia Anik Imobil. Compania își are adresa juridică  în același sediu cu o firmă mai veche a tatălui lui Vlad Andronachi.  De la ANIK, urma banilor se pierde pe conturile din Elveția ale două companii off-shore din Cipru. Una dintre firmele cipriote l-ar avea ca angajat pe administratorul unei alte companii off-shore atribuită de presa de investigații lui Andrei Goncearenko, beneficiarul din acte al Avia Invest.

Pe 7 mai 2019, firma lui Andronache solicită extinderea termenului de restituire a banilor pentru 60 de zile. Compania nu mai apucă să consume acest timp pentru că pe 7 iunie, forțat de împrejurări, Igor Dodon anunță despre crearea majorității parlamentare cu blocul ACUM, iar Plahotniuc și Șor fug din Republica Moldova.

Sub presiunea evenimentelor politice, Moldovatransgaz solicită returnarea creditului în regim de urgență. Primele 10 milioane de lei din cele 100 împrumutate, Victoria leasing îi întoarce pe 3 iunie 2019. Peste alte patru zile, firma lui Andronache restituie și restul sumei – 90 de milioane de lei, precum și dobânda de peste un milion de lei. Pentru tranzacția din 7 iunie, Victoria Leasing se împrumută de la Moldincombank. Drept gaj este pusă vestita clădire GBC. Fortăreața-simbol a lui Vlad Plahotniuc, asociată ani de-a rândul cu un centru de comandă și control al statului, a ajuns în posesia Moldincombank după ce a servit ca piesă de schimb în mai multe tranzacții.

Chiar în ziua în care Victoria Leasing a împrumutat cele 100 de milioane de lei de la Moldovatransgaz și i-a transferat imediat companiei Avia Invest, adică pe 15 aprilie 2019, o altă firmă asociată cu numele lui Plahotniuc, Șor, dar și Goncearenco, Real Concept Imobil SRL, fosta Finpar Invest, împrumută și ea de la Victoria Leasing  100 de milioane de lei. Drept gaj pentru garantarea ipotecii, este oferită clădirea GBC. Pe 7 iunie, ultima zi de guvernare a lui Vlad Plahotniuc, când Victoria Leasing se vede nevoită să găsească de urgență bani ca să restituie Moldovatransgaz, aceasta își cedează băncii rangul de prioritate a ipotecii luate de Real Concept Imobil, adică transmite către Moldincombank gajul său asupra clădirii GBC.

În 2019, Procuratura Anticorupție ne anunțase că pe clădire și teren a fost pus sechestru în cadrul unui dosar care îl viza pe Vlad Plahotniuc. Sechestrul pus la solicitarea procurorilor a fost însă scos la scurt timp, după ce s-a constatat că pe clădire există deja un sechestru, pus la solicitarea  Moldincombank în schimbul banilor împrumutați companiei Victoria Leasing.

Pentru a înțelege mai bine tranzacțiile de pe ultima sută de metri înainte de fuga lui Plahotniuc și Șor, am încercat să discutăm cu conducerea companiei Victoria Leasing, care în vara acestui an a trecut printr-o procedură de rebranding, schimbându-și denumirea în Expert Leasing & Finance SRL. De fiecare dată ni s-a spus la telefon că directorul companiei Valeriu Gîrbu nu este la birou.

Am încercat să luăm legătura și cu Vlad Andronache. Politicianul a fost pentru ultima dată văzut pe 14 iulie curent, la trei zile după alegerile parlamentare, când a devenit clar că acestea au fost câștigate de PAS. Andronache a fost surprins în Aeroport, iar presa a scris că acesta s-ar fi dus la mare. L-am sunat pe numerele pe care le aveam ale lui Vlad Andronache, dar avea telefonul închis.

Deși aceste informații sunt cunoscute și Băncii Naționale a Moldovei, și Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, și SIS, și procurorilor, ultima instituție nu a anunțat nimic despre investigarea penală a acestor tranzacții care au precedat fuga lui Plahotniuc și Șor.

 Documentele consultate de Cutia Neagră arată că cel puțin despre împrumutul acordat de Moldovatransgaz firmei lui Andronachi a fost informat și fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan. Fostul ministru a primit o scrisoare de la Banca Națională a Moldovei care descrie schema, pe 12 noiembrie 2019, la câteva zile înainte de căderea Guvernului Sandu. Contactat de Cutia Neagră, Vadim Brînzan ne-a spus că nu-și amintește acum despre acea scrisoare de la Banca Națională.

Am trimis o solicitare și la Procuratura Generală, dar încă nu am obținut informații, dacă există vreun dosar penal ce vizează împrumuturile acordate de Moldovatransgaz.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram