Creșterea numărului de cazuri noi de Covid, în ultimele zile, este din cauza testării rapide a pacienților care prezintă simptomele coronavirusului, în ambulanțe. Precizarea a fost oferită de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în timp ce participa la un eveniment public. Întrebată despre strategia de combatere a răspândirii virusului, ministra a declarat că planul ar urma să fie aprobat la următoarea ședință a comisiei naționale extraodinare de sănătate publică. Dar a precizat că ministerul nu este singura entitate care participă la aceste ședințe.

Deși vaccinarea populației este în continuare o prioritate, autoritățile spun că nu vor mai organiza maratoane, pentru că ultimele nu prea au fost solicitate. Și astăzi, a fost raportat un număr îngrijorător de cazuri noi – sunt 1289 de persoane noi infectate și 10 persoane decedate.

Potrivit ministrei, planul va fi aprobat la următoarea sedință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Întrebată dacă ar putea urmă restricții mai dure, Ala Nemerenco a declarat că nu doar Ministerul Sănătății este implicat în luarea deciziilor.

Ministra nu a oferit și alte detalii despre acest plan. Cât despre numărul mare de infectări pe care îl înregistrăm ultimele două zile, Ala Nemerenco a explicat că recordul este cauzat de numărul mai mare de teste efectuate.

Între timp, în spitalele din capitală mai sunt circa 200 de paturi libere pentru cei confirmați pozitiv la coronavirus, iar în secțiile de terapie intensivă – încă aproximativ 30 de locuri. În lipsa unor soluții clare pentru gestionarea celui de-al patrulea val a pandemiei, autoritățile din sănătate îndeamnă oamenii să se vaccineze. Unele evenimente publice, cum ar fi maratoanele, nu vor mai fi organizate. Ieri, experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc, a sugerat autorităților să vină cu un plan mai dur de măsuri anti-covid, pentru a putea trece mai ușor peste cel de-al patrulea val. Vârful îmbolnăvirilor zilnice ar umra să fie atins în ultima săptămână din octombrie, începutul lui noiembrie, când sunt prognozate 3500 de cazuri noi zilnice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!