/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Modificarea Constituției în partea ce ţine de justiție. Litvinenco spune că socialiștii cel mai probabil vor susține proiectul în lectura a doua

16 septembrie 2021, ora 21:29

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat joi, 16 septembrie, în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, spune că reprezentanţii PSRM vor susţine această iniţiativă.

„Am întrebat o persoană care comunică cu socialiştii dacă PSRM va vota proiectul respectiv, iar ea s-a exprimat în felul următor „ar fi o prostie să nu-l voteze”, având în vedere că este propriul lor proiect”, a declarat ministrul Justiţiei în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8.

De asemenea, Litvinenco susţine că acest proiect a fost consultat, coordonat şi are susţinerea Consiliului Europei, Uniunii Europene, iar Comisia de la Veneţia a dat trei avize cu privire la prevederile acestui proiect. Potrivit acestuia, proiectul nu implică lucruri sensibile din punct de vedere politic, sunt doar prevederi necesare şi socialiştii ar trebui să-l voteze.

Totuşi, ministrul Justiţiei recunoaşte că mai are unele rezerve: „Este posibil să nu-l voteze, nu poţi exclude nimic ştiindu-i pe ei, dar ar fi o acţune ilogică”.

Sergiu Litvinenco a mai spus că are convingerea că toţi cei 63 de deputaţi PAS din Parlament vor vota acest proiect în lectura a doua. Declaraţia vine ca un răspuns pentru fostul ministru al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, care a menţionat că e posibil ca unii deputaţi din actuala majoritate Parlamentară să nu susţină acest proiect.

Amintim că deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova în partea ce ține de termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și în vederea concretizării rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competenților acestuia. Pentru susţinerea acestuia s-au expus 56 de aleși ai poporului. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram