/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Primarul de Orhei riscă să fie suspendat din funcție, după ce a interzis în campania electorală amplasarea corturilor. Dosarul în care este vizat, transmis în instanță

16 septembrie 2021, ora 14:22

În toiul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate, a interzis amplasarea corturilor partidelor politice la Orhei, iar acum riscă să fie suspendat din funcție, pentru că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Este vorba despre primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, vizat într-un dosar deschis pentru exces de putere, care a fost transmis în instanță. Edilul urmează să compară pe banca acuzațiilor.

La sfârșitul lunii iunie 2021, primarul a semnat o dispoziție prin care, sub pretextul răspândirii virusului, a declarat că aceste corturi prezintă un adevărat pericol de îmbolnăvire pentru oameni. Asta deși, în acea perioadă, la Orhei au fost zile cu niciun caz de coronavirus.

Unele partide și-au instalat corturile, în pofida restricției. Printre acestea a fost și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Atunci, deputatul PAS Dumitru Alaiba a povestit că poliția a documentat și a fotografiat de câteva ori cortul, însă nu a rugat ca acesta să fie scos, în pofida deciziei primarului.

„Am ignorat aceste tâmpenii și am instalat oricum corturile. Dar am făcut și demersurile relevante către instituții. Am documentat minuțios aceste abuzuri. Am sesizat Inspectoratul de Poliție Orhei cu solicitarea de a sancționa primarul pentru abuzurile sale”, a amintit astăzi deputatul Dumitru Alaiba, pe pagina sa de Facebook.

Alesul poporului a scris că pe 19 iulie curent, Inspectoratul de Poliție Orhei a stabilit preventiv că acțiunile lui Pavel Verejanu cad sub incidența Codului contravențional, „Excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu”. Ulterior, conform competenței, IP Orhei a expediat materialele acumulate – Centrului Național Anticorupție (CNA).

„CNA a constatat că, prin acțiunile sale, primarul de Orhei Pavel Verejanu a comis o contravenție clară: Exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu… Dosarul a fost expediat în instanța de judecată ca aceasta să stabilească exact pedeapsa pecuniară ce urmează a fi aplicată, precum și perioada pentru care acesta va fi suspendat din funcția de primar”, a adăugat deputatul.

Pentru abuz de putere, legea prevede o amendă în mărime de 1.500 până la 4.500 de lei, obligatoriu, cu suspendarea din funcție pe un termen de la trei la 12 luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram