/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Un bloc al spitalului din Vorniceni, renovat acum șapte ani și inaugurat cu mare fast, riscă să nu își mai deschidă ușile

16 septembrie 2021, ora 22:35

Un bloc al spitalului din Vorniceni, renovat acum șapte ani și inaugurat cu mare fast, ar putea să nu își mai deschidă ușile pentru pacienți. Astăzi, ministra sănătății a declarat că urmează să fie făcute mai multe expertize și abia după va fi anunțată o decizie. O anchetă jurnalistică, realizată acum un an, scotea la iveală pereți fisurați, afectați de mucegai, și mobilier ce începea să se distrugă, din cauza trecerii timpului. Deși am vrut să vedem cum stau lucrurile la momentul de față, unul dintre vicedirectorii instituției nu ne-a permis să intrăm pe teritoriu. A motivat că trebuie să avem un act permisiv de la Ministerul Sănătății.

Un bloc al spitalului de ftiziopneumologie din Vorniceni, în care puteau fi tratați peste 200 de bolnavi, pustiește deja de mai bine de șapte ani. Ușile instituției medicale au fost deschise de rareori. Prima dată a fost atunci când a oficialii au tăiat cu mult fast panglica roșie, anunțând deschiderea spitalului. Era luna noiembrie, anul 2014, iar ministru era Andrei Usatîi. Deși a fost renovată în totalitate, clădirea continuă să fie nefuncțională. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că expertizele tehnice au arătat că blocul este avariat din motiv că nu au fost respectate normele corespunzătoare atunci când s-a făcut reparația, dar urmează să mai fie făcute verificări.

„Am trimis documentele la ministerul economiei ca să ne ajute cu încă o expertiză. Conducerea precedentă a ministerului a apelat la o instituție privată. Noi vrem să verificăm încă o dată”.

Ulterior, va fi luată o decizie clară despre cum se va proceda cu acest spital. Nu este exclusă nici ipoteza că instituția medicală să nu-și mai deschidă vreodată ușile pentru pacienți. O problemă este că blocul nu este conectat la o sursă sufiecientă de apă, după ce un izvor din preajmă a secat. Așa că firma care efectua lucrările a trebuit, suplimentar, să onstruiască o stație de filtrare nouă. Pentru că cheltuielile au depăsit suma planificată de 16 ori, proiectul nu a mai putut fi dus până la bun sfârșit.

„- Va putea fi funcțional?

– Eu nu pot să vă spun, eu nu sunt specialist. O să ne bazăm pe aceste expertize și o să vă comunicăm”.

La alte întrebări legate de acest subiect ministra nu a vrut să răspundă, motivând că se grăbește. După această discuție, am mers la Vorniceni. Însă, nu am fost lăsați să pășim pragul instituției medicale.

„Spitalul este situat in satul Vorniceni, la vreo 40 de kilometri de capitala. Am găsit porțile închise. Paznicul a chemat unul din vicedirectorii spitalului, care nu ne-a permis nici măcar să luăm imagini cu blocul închis. Acesta ne-a mai spus că avem nevoie de un document din partea ministerului care să ne permită accesul.”

Blocul renovat a fost filmat, pe interior, de jurnaliste de la Cu Sens. Echipa a surprins atunci că, sub presiunea timpului, sistemele de ventilare din cele aproximativ 100 de saloane se învechiseră. Iar pe pereți apăruseră fisuri.

„Acolo deja sunt fisuri, se ruinează tencuiala. Clădirea s-a așezat și deja, iată, mici neconformități”.

Inițial, compania de construcții a acceptat să renoveze acest bloc într-un termen record, de doar nouă luni, în schimbul sumei de 67 de milioane de lei. Lucrările însă s-au întins pe mai mulți ani. În total, pentru toată construcția au fost cheltuiți în jur de 100 de milioane de lei, dintre care 89 de milioane din bugetul de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram