/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO LIVE TEXT/ Parlamentul, în ședință: A fost aprobată noua componență a CEC și a fost votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc

missing
16 septembrie 2021, ora 10:55

UPDATE 14:54: Se examinează pentru modificarea legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție.

Olesea Stamate, deputat PAS: „Se propune ca atunci când intervine interimatul funcției de președinte la CSJ, propunerea pentru această funcție să fie făcută de CSM. În prezent, interimatul este asigurat de către decanul de vârstă”.

Proiectul a fost votat în lectura întâi cu 55 de voturi.

UPDATE 14:48: Deputații au revenit în sala de ședințe după o pauză de aproximativ o oră. Este examinat proiectul pentru modificarea art.20 din Legea ocrotirii sănătății, pentru votarea în lectura a doua. Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, esența proiectului constă în faptul că anterior, cetățenii care își pierdeau ochiul din alte cauze decât cancerul, nu putea beneficia de protezare gratuită, iar odată cu votarea acestui proiect în lectura a doua, persoanele vor putea beneficia gratuit de protezare, indiferent de cauza problemei de sănătate.

UPDATE 13:29: A fost aprobată noua componență a CEC. Doar cinci din cele nouă candidaturi au fost aprobate. Este vorba despre cei cicni propuși de PAS – Alexandru Berlinschi, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteață. Anterior, expertul Promo-LE Pavel Postica a fost desemnat de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, în calitate de membru al CEC.

UPDATE 13:14: Deputații au început procedura de vot, care are loc nominal.

UPDATE 12:50: Este examinat proiectul de hotărâre privind desemnarea unor membri ai Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre nouă candidaturi propuse Legislativului pentru a fi desemnate în calitate de membru al CEC. Persoanele propuse spre desemnare din partea BCS nu sunt prezente.

UPDATE: Deputații examinează Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii. Proiectul a fost aprobat cu 55 de voturi.

UPDATE 12:00: A fost aprobată ordinea de zi. Primul pe agendă – proiectul de lege pentru modificarea Constituției. Oprimă intervenție în acest proiect se referă la excluderea termenului inițial de 5 ani de numire al judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție. Proiectul de lege a fost votat în primă lectură.

UPDATE 11:57 Deputații BCS au părăsit sala de ședințe, refuzând să participe la ședința de azi a Parlamentului. Aceștia au fost nemulțumiți de faptul că niciuna dintre inițiativele lor nu au fost aprobate și incluse în ordinea de zi.

UPDATE 11:50: BCS a mai venit cu o inițiativă, de includere a unui subiect pe ordinea de zi. Aceștia solicită să fie audiat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu privire la prețul gazelor naturale cu privire la „lipsa de acțiune”

UPDATE 11:36: BCS a înaintat un demers prin care solicită audierea ANRE în plenul Parlamentului, săptămâna aceasta. PAS este împotrivă.

Mihai Popșoi: „Ce încearcă acum să facă opoziția este să poloutizeze și să îi păstreze în funcții pe actualii conducători ai ANRE. Noi vom face totul legal”.

„Vreți audieri de dragul audierilor. Știți foarte bine că orice deputat poate veni la ședința Comisiei economie, buget și finanțe și poate pune întrebări. Ieri acest lucru s-a întâmplat. Colegii voștri din aceeași comisie au plecat și acum veniți a doua zi să incomodați prin întrebările voastre. De ce n-ați venit ieri?”, a declarat Alaiba.

Propunerea nu a trecut.

UPDATE 11:12: Fracțiunea PP Șor solicită includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege care prevede modificarea și completarea unor acte normative, între care legea cu privire la activitatea farmaceutică, care prevede farmaciile mobile în localități.

„Această inițiativă vine să răspundă unor nevoi actuale ale populației. Au fost colectate 170 de mii de semnături, practic 200 de mii de oameni așteaptă ca acest proiect să fie implementat”, a spus deputata PP Șor, Marina Tauber.

Dan Perciun, deputat PAS: „Nu vă așteptați că o să examinăm demersurile dvs atâta cât autorii acestora nu sunt prezenți la ședințe și la comisii”. Proiectul nu a acumulat voturile necesare și nu a fost inclus pe ordinea de zi.

Parlamentul s-a întrunit în ședință. Sunt prezenți 87 de deputați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram